Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

18.10.2018.

Пријава за једнодневну обуку за новинаре/ке „Новинарско перо о родној равноправности“

У циљу реализације заједничких активности на тему родне равноправности, али и јачања улоге медија у промоцији родне равноправности кроз појачано активно истраживање и извјештавање, Главни град и Министарство за људска и мањинска права организују једнодневну обуку за новинаре/ке „Новинарско перо о родној равноправности“.

15.10.2018.

Едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе“, одржало је, у Пљевљима, обуку ромским и египћанским родитељима заједно са ученицима/ама Основне школе „Бошко Буха“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/ице су указали/е и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

15.10.2018.

Обиљежен Међународни дан жена са села

Обиљежен Међународни дан жена са села

Поводом 15. октобра, Међународног дана жена са села и Свјетског дана пјешачења, Министарство за људска и мањинска права је, у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, подржало бициклистички клуб „Перун“ из Никшића који већ четврту годину организује пјешачку туру у заштићеном подручју парк шуме Требјеса и обилазак Градске пијаце.

15.10.2018.

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност �� Плужине, Никшић, Бијело Поље и Бар

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност – Плужине, Никшић, Бијело Поље и Бар

Министарство за људска и мањинска права са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори, спроводи пројекат: „Јачање механизама за родну равноправност на локалном нивоу”. Кроз сарадњу Министарства за људска и мањинска права – Одјељења за послове родне равноправности, Мисије ОЕБС-а и општина у Црној Гори, унапријеђене су добре праксе у остваривању политике једнаких могућности на локалном нивоу што представља подстицај за даље унапријеђење нормативних и инстуитуционалних механизама, подизање нивоа знања и добре праксе, са циљем остваривања потпуне равноправности на свим нивоима.

12.10.2018.

Пејовић:Приоритетни циљ Владе Црне Горе афирмација вриједности заштићених међународним правним стандардима

Пејовић:Приоритетни циљ Владе Црне Горе  афирмација вриједности заштићених међународним правним стандардима

Ко су браниоци људских права, у каквом контексту живе и раде, са којим се изазовима суочавају биле су кључне теме панел дискусије на Правном факултету посвећене 20. годишњици усвајања Декларације о браниоцима људских права, којом се потврђује значај и легитимитет рада у области људских права и потврђује да је свако бранилац људских права својим дјеловањем, без обзира на пол, године, етничку припадност или друштвени статус.

12.10.2018.

Завршен пројекат ИПА 2015

Завршен пројекат ИПА 2015

Влада Црне Горе је посвећена заштити и унапрјеђењу људских права Рома и Египћана у Црној Гори, казао је директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских заједница у Министарству за људска и мањинска права Леон Гјокај на завршној конференцији поводом завршетка пројекта “Промоција и заштита људских права Рома/киња и осталих рањивих група”.

11.10.2018.

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"

"Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене"

Министарство за људска и мањинска права је 11. октобра, 2018. године, у Никшићу, организовало едукацију на тему „Политичка партиципација Рома, са посебним нагласком на жене“.

11.10.2018.

Одржан састанак са представницама невладине организације „Тхе Квинна тилл Квинна Фондатион“

Одржан састанак са представницама невладине организације „Тхе Квинна тилл Квинна Фондатион“

У просторијама Министарства за људска и мањинска права начелница Одјељења за послове родне равноправности састала се са Мариом Веласqез Фредриксон, пројектном менаџерком невладине организације „Тхе Квинна тилл Квинна Фондатион„ и њеним сарадницама на пројекту "Спречавање и реаговање на родно засновано насиље - јачање агената промјена".

10.10.2018.

Едукација релевантних актера на тему „Политичка партиципација Рома“

Министарство за људска и мањинска права сјутра, 11. октобра, у Никшићу, организује едукацију на тему „Политичка партиципација Рома“ са нагласком на жене која ће се одржати, у хотелу Оногошт, са почетком у 10х.