Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Вијести

08.10.2018.

Јавни позив невладиним организацијама за предлагање представника/це у Радном тијелу за израду новог Програма спровођења за 2019-2020 Плана активности за постизање родне равноправности

На основу члана 3 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија ("Службени лист ЦГ", број 41/18), Министарство за људска и мањинска права објављује

08.10.2018.

Најава:Превентивни прегледи за припаднице ромске и египћанске популације

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Министарством здравља, Домом здравља – Подгорица, и Домом здравља Никшић, организује превентивне здравствене прегледе за припаднице ромске и египћанске популације наредна два дана у Подгорици.

05.10.2018.

На министарском састанку у Скопљу похваљен видни напредак Црне Горе од стране колега из региона

На министарском састанку у Скопљу похваљен видни напредак Црне Горе од стране колега из региона

Промовисање права ЛГБТИ особа на Западном Балкану било је тема Прве регионалне конференције о ЛГБТИ правима која је завршена данас у Скопљу. Регионална конференција имала је за циљ подстицање дијалога и размјене искуства између влада Западног Балкана о правима ЛГБТИ заједнице.Догађај је био повод и за додатно јачање дијалога са другим заинтересованим странама о унапређењу права ове заједнице, укључујуц́и цивилно друштво невладине организације, међународне организације, академске заједнице и медије.

04.10.2018.

Црна Гора домаћин одржавања 75. засиједања Скупштине Европске студентске уније

Црна Гора домаћин одржавања 75. засиједања Скупштине Европске студентске уније

Поводом предстојећег одржавања 75. засиједања Скупштине Европске студентске уније у Црној Гори, министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, примио је представнике Студентског парламента Црне Горе поводом одабира Студентског парламента Универзитета Црне Горе за домаћина овог важног догађаја. Министар је нагласио да је ово најбитнији догађај из области заштите и афирмације студентских права у Европи, што је од великог значаја за црногорско друштво, те да је Влада у потпуности посвећена политикама које за циљ имају побољшање перспективе младих.

03.10.2018.

Зенка-Раичевић: Допринос Јеврејске заједнице међувјерској синергији у Црној Гори високо цијењен

Зенка-Раичевић: Допринос Јеврејске заједнице међувјерској синергији у Црној Гори високо цијењен

Јеврејска заједница Црне Горе даје велики допринос укупној међувјерској синергији у Црној Гори и њен је значај у друштву примјетан и високо цијењен изјавио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка при сусрету са новоименованим предсједником Јеврејске заједнице Ђорђем Раичевићем.

28.09.2018.

Трећи квартални састанак Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016 – 2020

Трећи квартални састанак Комисије за праћење спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016 – 2020, одржан је 28. септембра, 2018. године у Подгорици. На састанку су се присутнима обратили национални координатор за праћење спровођења Стратегије господин Леон Гјокај и представница Регионалног савјета за сарадњу – Иницијатива интеграција Рома 2020, госпођа Александра Бојадијева. На састанку је договорено да ће се у наредном периоду Акциони план за праћење и спровођења Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016-2020 радити на двије године.

28.09.2018.

Општи правни режим заштите од дискриминације рањивих друштвених група

Положај и квалитет живота ЛГБТИ популације унапређује се кроз спровођење националног стратешког документа Стратегија унапређења живота ЛГБТ особа у Црној Гори 2013-2018, рекла је генерална директорица Бланка Радошевић Маровић и поручила да је у финалној фази израде и нова петогодишња стратегија која је наставак претходне.

28.09.2018.

Јасна намјера настављања проактивне политике унапријеђења положаја и заштите права мањинских народа у Црној Гори и Републици Хрватској

Јасна намјера настављања проактивне политике унапријеђења положаја и заштите права мањинских народа у Црној Гори и Републици Хрватској

На трећој сједници међувладиног мјешовитог одбора за спровођење Споразума о заштити права хрватске мањине у Црној Гори и црногорске мањине у Републици Хрватској представници обје државе разговарали су о важним темама од узајамног интересовања. Обје државе исказале су јасну опредијељеност у давању пуне подршке уважавању националног и културног идентитета мањинских народа.

26.09.2018.

Трећи квартални састанак са актерима цивилног сектора из области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана

Трећи квартални састанак са актерима цивилног сектора из области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана

Трећи квартални састанак у 2018. са представницима/ама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације одржан је данас поводом сагледавања актуелног стања у реализацији планираних активности у области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана.

25.09.2018.

Најава: Трећа сједница међувладиног Мјешовитог одбора за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права мањина

Трећа сједница међувладиног Мјешовитог одбора за Спровођење споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права мањина, одржаће се у четвртак, 27. септембра 2018. године, у националном салону у Вили Горица, са почетком у 11х.