Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка:Црна Гора све своје различитости кроз дијалог и узајамно поштовање обједињује и представља као своје богатство и примјер добре праксе

Зенка:Црна Гора све своје различитости кроз дијалог и узајамно поштовање обједињује и представља као своје богатство и примјер добре праксе
Датум објаве: 06.11.2019 12:00 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпЦрна Гора све своје различитости, кроз дијалог и узајамно поштовање, обједињује и представља као своје богатство и примјер добре праксе рекао је министар Мехмед Зенка на представљању књиге „Основни појмовник религијске културе“.

Министарство за људска и мањинска права има важну улогу у промоцији и заштити људских права и слобода, а будући да остваривање права на слободу вјероисповјести представља један од темељних људских права, Министарство је организовало низ округлих столова на којима су учесници/е били представници/е академске заједнице, вјерских заједница, националних и локалних институција и невладиних организација, како би се оснажио међурелигијски дијалог у Црној Гори и унаприједила сарадња Министарства за људска и мањинска права са вјерским заједницама, истакао је Зенка.

Према ријечима Зенке намјера министарства је била да допринесе међусобном зближавању и упознавању како би хармонија суживота што више добила на вриједности.

Министар сматра да је потребно благовремено пружити информације о историји религија и религијских учења како би се и младе генерације садржајније боље упознале са настанком свјетских религија, али и различитим вјерским обичајима и појмовима.

Госпођа Жана Филиповић, уредница Појмовника, је саопштила да религијско насљеђе битно утиче на друштвене процесе и формирање индивидуалних и колективних вриједности, вриједносних оријентација и система.

Након  закључака са Округлих столова увидјели смо да је недовољан ниво познавања религија које су вјековима присутне у Црној Гори и тако смо дошли до идеје да се уради појмовник са жељом да се грађанима/кама Црне Горе приближе основни појмови религијске културе, рекла је Филиповић.

Аутори текстова о хришћанству доц.др Владимир Бакрач, о исламу Енис Бурџовић и јудаизма Љиљана Вуковић  излагали су о својим текствима, док је рецезенткиња проф.др Соња Томовић Шундић говорила о смислу религије.

Она је казала да је однос човјека према Богу је доминантна идеја свих свјетских религија, те да је од како постоји човјек као цивилизовано биће постојала и нека форма религије, потреба да се тајна живота објасни вишим разлозима.

Повезујући човјека са узвишеним религија уводи поштовање умног принципа који уређује постојећи свијет према естетском, етичком и логичком начелу.

Синоћ је у Народној библиотеци "Радосав Љумовић" представљен Основни појмовник религијске културе пред бројном публиком.

И Основни појмовник је сачињен са циљем са се прикажу упоредо темељне идеје и учења монотеистичких религија, да се сагледају основе њихових теоријских појмова, те укаже на суштинску повезаност и блискост у пракси.

Црна Гора ће  наставити да унапређује политику заштите људских права и толеранције, афирмише  глобални дијалог и промовише снагу заједничке сарадње у очувању и његовању свог мултиконфесионалног и мултикултуралног карактера.

Видео и фото материал можете преузети са линка:хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157711656280326

Министартсво за људска и мањинска права