Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка: Образовање припадника/ца ромске популације представља најважни корак у процесу њихове потпуне укључености у све друштвене токове

Зенка: Образовање припадника/ца ромске популације представља најважни корак у процесу њихове потпуне укључености у све друштвене токове
Датум објаве: 05.11.2019 14:49 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


ммпОбразовање припадника/ца ромске популације представља најважни корак у процесу њихове потпуне укључености у све друштвене токове, поручио је министар за људска и мањинска права Мехемед Зенка са Регионалне конференције ,,Ромски језик у образовању“.

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Министарством просвјете и Центром за очување и развој културе мањина, поводом Свјетског дана ромског језика данас је организовало  Регионалну конференцију ,,Ромски језик у образовању”.

Министар Зенка је казао да Црна Гора као један од својих најважнијих приоритета има остваривање  људских права и слобода свих својих грађана/ки.

Он је подсјетио да Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства израдило и публиковало Црногорско-ромски рјечник.

”Ромски језик представља недјељив дио идентитета ромских заједница премда су Роми народ са скромним наслеђем. Рјечник представља основу за стандардизацију ромског језика, и помоћиће развоју културе и идентитета ромске националне заједнице у Црној Гори“ казао је Зенка.

„Образовање је кључно у развоју сваке заједнице и вјерујем да ћемо укупним заједничким напорима створити то језгро младих образованих људи из ромске заједнице који ће покренути даљи развој и њену пуну укљученост у друштвене токове”, саопштио је Зенка.

Генерални директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница Марасх Дукај истакао је да сљедећи изазов, свима нама једнако важан, управо увођење ромског  језила у образовни систем. Он је нагласио да је ратификацијом Европске повеље о регионалним и мањинским језицима, Влада Црне Горе преузела обавезу  да доприноси стварању повољног амбијент за њихову заштиту, а да је најбољи начин за њихово очување  управо образовни систем.  

Према ријечима Дукаја образовање представља најширу акцију која окупља цијелу друштвену заједницу, а која подстиче позитивне промјене.

Језик је одлика сваке мањине и помаже у очувању њеног идентитета, културе и традиције, истакао је шеф Делегације Европске уније у Црној Гори Аиво Орав.

Он је казао да је Црна Гора ратификовала Европску повељу о регионалним или мањинским језицима као и европску конвенцију за заштиту и промоцију језика које користе традиционалне мањине, укључујуц́и и Роме.

Према ријечима Орава, у области инклузије Рома у црногорском друштву много је урађено, посебно када је ријеч о образовању. Међутим, треба бити опрезан да интеграција не укључује асимилацију, те да је очување и промовисање језика заједнице важан елемент у остваривању тог циља.

На конференцији је презентован програм за увођење ромског језика у образовни систем Црне Горе, док су искуства својих држава презентовали представници/це из земаља региона.

Министарство за људска И мањинска права