Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка: Црна Гора настоји да интензивира остваривање политике родне равноправности

Зенка: Црна Гора настоји да интензивира остваривање политике родне равноправности
Датум објаве: 29.10.2019 15:57 | Аутор: ПР слузба

Испис Штампај страницу


ммпЦрна Гора је једна од најперспективнијих кандидаткиња за чланство у ЕУ која кроз иницијативе и сарадњу доприноси регионалној перспективи земаља Западног Балкана истакао је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка на регионалном састанку Економске комисије УН за Европу (УНЕЦЕ) Пекинг + 25 који је данас започео у Женеви.

Министар Зенка представио је залагања и изазове Црне Горе на имплементацији политике родне равноправности и људских права жена у свјетлу остваривања циљева Пекиншке декларације, Платформе за акцију и Агенде за одрживи развој 2030.

Од 12 критичних области препознатих у Пекиншкој декларацији, Црна Гора у осам области дјелује у циљу постизања родне равноправности, рекао је министар Зенка, а као најважнија достигнућа у постизању родне равноправности и оснаживања жена навео је унапређење антидискриминаторног законодавства, националних акционих планова и развијање институционалних механизама за родну равноправност на државном и локалном нивоу. Изазови су веће учешће жена у политичком животу, економско оснаживање и борба против насиља над женама и насиља у породици, истакао је Зенка.

Црна Гора настоји да интензивира остваривање политике родне равноправности примјењујући хоризонтални приступ и синергијско дјеловање институционалног система и цивилног сектора.

Учинковитост спроводених мјера у последњих пет година на пољу економског оснаживања показује чињеница да данас у Црног Гори има 23% жена предузетница, а било их је свега 9,6%.  

Од ратификовања Истанбулске конвенције и њеног ступања на снагу 2014. године, Црна Гора предузима низ мјера које се тичу структурне забране дискриминације и спровођења принципа нулте толеранције према насиљу над женама и насиљу у породици спровођењем закона кроз дјелотворну и координирану сарадњу свих надлежних актера.

Достигнућа вриједна пажње Црна Гора је остварила и на пољу већег учешћа жена у политичком и јавном животу. У актулном сазиву Скупштине Црне Горе имамо око 27% жена што у односу на претходни период када их је било свега 18% представља значајан помак.

ммпМинистар је истакао да ће Црна Гора наставити да унапређује стандарде у остваривању политике једнаких могућности, посвећена свим обавезујућим међународним документима, посебно Пекиншкој декларацији, Платформи за акцију и Агенди одрживог развоја 2030, као основним принципима за спровођење политике родне равноправности.

Подсјећамо, у Пекингу  је 1995. године усвојена општа декларација о људским правима жена под називом Пекиншка декларација и Платформа за акцију, коју је Црне Гора ратификовала сукцесирним поступком након стицања независности.

Црна Гора по први пут извјештава о имплементацији Пекиншке декларације и Платформе за акцију, а извјештај је поднијела маја ове године.

У извјештају је дат преглед достигнућа за последњих пет година и преглед изазова са којима се Црна Гора суочава у имплементацији политике родне равноправности. Извјештај Црне Горе биће интегрисан у глобални извјештај који ће бити разматран на 64. засиједању Комитета за статус жена наредне године.

Министарство за људска и мањинска права