Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана конференција “„Мањински народи у контексту европских интеграција - од мултикултурализма ка интеркултурализму“

Одржана конференција “„Мањински народи у контексту европских интеграција - од мултикултурализма ка интеркултурализму“
Датум објаве: 02.08.2019 13:47 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпДобар помак за унапређење мањинских права у Црној Гори представља Стратегија мањинске политике 2019 – 2023. којом се потврђује континуитет намјере смањивања етничке дистанце у Црној Гори, саопштено је на конференцији “„Мањински народи у контексту европских интеграција - од мултикултурализма ка интеркултурализму“ коју је организовало Министарство за људска и мањинска права, 1. и 2. августа, у Улцињу.

 

Генерални директор Директората за унапређење права мањинских народа и других мањинских националних заједница Леон Гјокај, истакао да је новом стратегијом предвиђен сет специфичних мјера усмјерених на подизање свијести  мањина и опште јавности о статусу, правима и обавезама мањина, како би се њихов положај додатно побољшао.

 

Према ријечима Гјокаја, овим документом је постављен стратешки циљ којим ће се унаприједити поштовање принципа мултикултуралности и мултиетничности у образовном систему Црне Горе, кроз даље јачање капацитета образовних установа и примјене приципа афирмативне акције.

 

“Важно је истаћи да су образовање, запошљавање, култура и идентитет мањина и политичка партиципација битни како би се мањине што ефикасније интегрисале у црногорско друштво“, рекао је Гјокај.

„Оно на шта треба додатно посветити пажњу убудуће јесте употреба језика мањина да се мањинским народима омогући и олакша употреба језика у приватном и јавном аспекту у складу са законима Црне Горе”, казао је Гјокај.

 

У својству предавача, мр Бојан Божовић казао је да конференције овога типа представљају идеалан примјер за отварање дијалога и вођење разговора у свим нормативним и фактицким питањима заштите мањинских права у Црној Гори.

Он је казао да само кроз разговор можемо допринијети повећању степена заштите људских и мањинских права у Црној Гори, а самим тим и прихватити највише стандарде који су на снази у Европској унији.

Др Игор Лакић је рекао да посебну заштиту имају албански и ромски језик у Црној Гори јер се битно разликују и подсјетио да да су исти заштићени Европском повељом о регионалним или мањинским језицима, док босански и хрватски језик имају само општу заштиту. Такође, веома су битни медији на језицима мањина, пожељно је имати бар један електронски медиј  на мањинском језику.

 

„Мањинским савјетима су ојачани капацитети кроз повећање средстава за њихово функционисање, а министарство очекује резултате и реализацију препорука које савјети добијају од ревизора, како би добили што квалитетније извјештаје“, закључио је Гјокај.

 

Циљ ове конференције био је да се учесници/це упознају са појмовима мултикултурализма и интеркултурализма, стеротипима, предрасудама, те афирмативном акцијом у области поштовања мањинских права, као и значајем јачања свијести о грађанском друштву.

Министарство за људска и мањинска права