Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Округли сто “Људска права и ЕУ стандарди” – Улога локалних самоуправа

Округли сто  “Људска права и ЕУ стандарди” – Улога локалних самоуправа
Датум објаве: 31.07.2019 14:07 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммп 

Локалне самоуправе су значајан фактор за имплементацију законодавног и стратешког оквира у области заштите људских права и постизања ЕУ стандарда, речено је на дводневном округлом столу “Људска права и ЕУ стандарди” који је Министарство за људска и мањинска права организовало у Колашину  29. и 30. јула.

Округли сто је организован за представнике/це локалних самоуправа Колашин, Мојковац и Бијело Поље, као и  других институција ових општина међу којима су били секретари и секретарке релевантних секретаријата представници/це: центара за културу, центара за социјални рад, центара безбједности, канцеларија криминалистичке полиције, домова здравља и осталих релевантних институција.

Наченица Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству за људска и мањинска права Татјана Анђелић је казала да је циљ одржавања Округлог стола представљање законодавног и стратешког оквира који је у надлежности Министарства за људска и мањинска права, а усклађен  је са ЕУ стандардима, те представљање важних стратешких и законских докумената које је Министарство донијело у протеклом периоду и улоге локалних самоуправа у њиховој имплементацији.

Ово је други у низу округлих столова, које ће на ову тему Министарство за људска и мањинска права организовати у наредном периоду, и у другим општинама у Црној Гори.

Црна Гора на путу европских интеграција има обавезу усклађивања законодавног оквира са европским стандардима, а Министарство за људска и мањинска права је у протеклом периоду управо радило на припреми закона и стратегија на тај начин, и било дио те реформе у циљу усаглашавања са најбољим стандардима у области људских права.

Постигнут је значајан напредак, али је неопходно радити на пуној имплементацији законодавног и стратешког оквира, а нарочито на локалном нивоу.

 

Током трајања Округлог стола разговарало се о темама које се тичу забране дискриминације и заштите права: мањина, лица са инвалидитетом, ЛГБТИ особа, Рома и Египћана, затим спровођења политике родне равноправности, као и односа са вјерским заједницама, и припреме и доношења локалних акционих планова.

Закључке можете преузети овдје:Закључци са Округлог стола- Колашин.пдф