Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Изјава ГД Директората за односе са вјерским заједницама Жане Филиповић поводом објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести

Изјава ГД Директората за односе са вјерским заједницама Жане Филиповић поводом објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести
Датум објаве: 24.06.2019 18:18 | Аутор: слузба за односе с јавносцу владе црне горе

Испис Штампај страницу


Транскрипт изјаве Жане Филиповић, генералне директорке Директората за односе са вјерским заједницама Министарства за људска и мањинска права, поводом објављивања Мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вјероисповијести:


Венецијанска комисија је данас на свом сајту објавила мишљење на Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница које је усвојила у петак, 21. јуна, на пленарној сједници у Венецији.


Овим мишљењем је недвосмислено потврђено право Црне Горе да донесе један модеран и добар закон, којим ће заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и грађанкама Црне Горе.


Што се тиче тврдњи да је Венецијанска комисија својим мишљењем наводно спријечила Владу Црне Горе у намјери да „једнострано прекњижава или отима цркве“ – то напросто није тачно.


Прво, то никада није била намјера Владе, а друго препорука Венецијанске комисије која се односи на законске одредбе о државној имовини управо садржи образложење које је Влада Црне Горе званично упутила Венецијанској комисији неколико дана прије одржавања пленарне сједнице. То могу потврдити сви чланови и чланице Венецијанске комисије.


Дакле, не само да ова препорука није супротна ставу Владе, већ је сам текст ове препоруке управо предложила Влада и веома смо задовољни што је Венецијанска комисија то прихватила готово једногласно.
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ