Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршен ВИИИ циклус едукација из области заштите од дискриминације и примјене антидискриминационог законодавства

Завршен ВИИИ циклус едукација из области заштите од дискриминације и примјене антидискриминационог законодавства
Датум објаве: 03.06.2019 14:38 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Посљедњом радионицом на тему забране дискриминације лица са инвалидитетом завршен је осми циклус едукација из области заштите од дискриминације, које Министарство за људска и мањинска права већ седам година реализује, према плану за едукацију државних службеника, носиоца правосудних функција и запослених у другим органима, организацијама и институцијама који долазе у контакт са случајевима дискриминације.

Ове године планом едукације обухваћена су 22 полазника/полазнице, а исте су се одржавале у Улцињу и Беранама.

Овогодишњи циклус обука Министарство је организовало за контакт-особе у локакалним самоуправама које сарађују са Министарством за људска и мањинска права у вези спровођења политика заштите рањивих група на локалном нивоу.

Циљ ових едукација јесте да се професионално оспособи што већи број службеника/службеница за препознавање свих облика дискриминације у пракси. Намјера нам је да, сходно томе, обезбједимо бољу  заштиту и подршку лицима која су изложена дискриминацији.

Полазници/полазнице су имали/е прилику да похађају семинаре/радионице које су водили искусни предавачи на теме о правном оквиру забране дискриминације, забрани дискриминације лица са инвалидитетом, забрани дискриминације по основу пола/рода, забране дискриминације по основу расне и етничке припадности, забрани дискриминације по основу сексуалне оријентације, родног идентитета или интерсексуалних карактеристика, забрани дикриминације зависника од психоактивних супстанци (ХИВ/АИДС).

Наиме, кроз овај систем едукација полазницима/полазницама  тренинга презентован је цјелокупни правни режим забране дискриминације, а обуком су обухваћени и посебни облици дискриминације са којима се сви сријећемо током обављања професионалних дужности.

Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права, Бланка Радошевић Маровић уручила је сертификате представницима/представницама 15 локалних самоуправа који/е су успјешно завршили/е овогодишњи цилус едукација.

 

Министарство за људска и мањинска права