Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црна Гора посвећена интеграцији Рома и Египћана

Датум објаве: 25.03.2019 14:58 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницуЕвропска унија ће наставити да помаже у процесу пуне и ефикасније интеграције Рома на Западном балкану поручено је на ЕУ Ромској седмици која је одржана у Бриселу у периоду од 18 до 21 марта 2019. године.

Татјана Анђелић, начелница Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству за људска и мањинска права, учествовала је на ЕУ Ромској седмици у Бриселу, у периоду 18 – 21 март 2019. године, те састанцима одржаним у оквиру исте.

На састанку који је Европска комисија организовала у сарадњи са УБДП-ем и Свјетском банком, разматрано је питање интеграције Рома на Западном Балкану и Турској и резултати постигнути кроз ИПА пројекте у тој области.

Анђелић је указала да је Влада Црне Горе 2016. године усвојила Стратегију за социјалну инклузију Рома и Египаћана у Црној Гори 2016-2020, као и да су до сада предузете мјере и активности на плану унапрјеђења положаја Рома и Египћана у Црној Гори резултирале веома значајним и видљивим промјенама у различитим областима.

Она је казала да Црна Гора користи претприступне ИПА фондове, те да су се средства из ових фондова користила и за пројекте, који су се односили на интеграцију Рома и Египћана у Црној Гори.

Анђелић је нагласила да је Министарство за људска и мањинска права испланирало нове активности у циљу одрживости резултата које су постигнуте кроз претходне ИПА пројекте. Те активности су одобрене од стране Европске комисије и биће имплементиране кроз Секторски оперативни програм за запошљавање, образовање и социјалну политику (СОПЕЕС), а односе се управо на социјалну интеграцију Рома и Египћана у Црној Гори, казала је Анђелић.

На састанку који је одржан поводом представљања ЕУ истраживања „Подршка ефикасној интеграцији Рома повратника на Западном Балкану” разматрало се шта су државе урадиле и на који начин ће ЕУ наставити да помаже у том процесу. Разматрано је питање забране дискриминације Рома, те укључивања овог питања као посебне области у националним стратегијама.

Анђелић је појаснила да су у Стратегији за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори за период 2016-2020, питања антидимискрације и родне равноправности укључена кроз све области које су дио овог документа.

На крају је додала да Министарство за људска и мањинска права годинама организује обуке о антидискриминацији, које су намијењене за различите циљне групе, а да је као посебна тема увијек заступљена забрана дискриминације Рома и Египћана.

Министарство за људска и мањинска права