Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности
Датум објаве: 16.03.2019 14:45 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Учешће жена у политичком одлучивању на централном и локалном нивоу представља изузетно важан аспект и предуслов за успостављање родне равноправности, истакао је министар Мехмед Зенка у разговору са Џералдин Б. Нејсон предсједавајућом Комисије за статус жена и амбасадорком Ирске у САД.

Министар Зенка разговарао је са Њ.Е. Нејсон о мјерама које Црна Гора предузима у заштити и унапријеђењу антидискриминационих политика, као и остваривању политике једнаких могућности.

Зенка је информисао да Црна Гора спроводи активно и Резолуцију 1325 Мир, жене и безбједност и као најновија чланица НАТО алијансе прати спровођење принципа родне равноправности у сектору одбране и безбједности. Министар је истакао да се повећава  број жена и у сектору одбране и  безбједности. Према његовим ријечима тренутно је 13, 5% жена на командним дужностима и у војним мисијама.

Министар је информисао у вези са политичком партиципацијом жена у Црној Гори да су у последњих година постигнути значајни резултати, сертификоване двије генерације тренерица из политичких партиципација, 221 чланица политичких партија од чега су 144 одборнице , 4 политичке партије су интегрисале родне политике у изборне програме и политике, едукативни програм је реализован у 20 општина.

6 тренерица нашло се на изборним листама на локалним изборима што говори у прилог учинковитости обуке, истакао је Зенка. У извршној власти, на позицијама помоћница министара је преко 44% жена, а ако посматрамо преговарачку структуру за приступ Црне Горе Европској унији, жене су на челним позицијама радних група за готово сва најважнија преговарачка поглавља.

Доста активности се спроводи и у дијелу економског оснаживања жена, гдје имамо је проценат предузетница порастао на 25% у односу на претходних 9%.