Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Мехмед Зенка: Потврђена опредијељеност да сви грађани и грађанке уживају једнако своја права и слободе

Министар Мехмед Зенка: Потврђена опредијељеност да сви грађани и грађанке уживају једнако своја права и слободе
Датум објаве: 23.01.2019 15:41 | Аутор: Министарство за људска и мањинска права

Испис Штампај страницу


Развојни потенцијали сваке општине стоје у директној пропорцији са јачањем владавине права закључено је на радном састанку министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке и предсједника општине Пљевља Мирка Ђачића.

Министар Зенка боравио је у радној посјети овој сјеверној општини и ближе се упознао са актуелним стањем заштите људских права и слобода. Министар је истакао да је важност остваривања људских права на свим нивоима и под једнаким условима предуслов општег развоја и државе Црне Горе и њеног друштва у цјелини.

Саговорници су размијенили мишљења на теме из надлежности ресора заштите и унапређења људских права и слобода, заштите од дискриминације, положаја мањинских народа и других мањинских националних заједница, заступљености жена у политици и јавном животу, подршци женама у бизнису, борби против насиља над женама, као и другим темама гдје локална управа треба активно да се укључи са циљем достизања европских стандарда.

Општина Пљевља је примјер добре праксе када је ријеч о спровођењу политике родне равноправности, истакао је министар и похвалио активно спровођење другог Локалног акционог плана из области родне равноправности. Министарство је претходно потписало са општином Пљевља и Мисијом ОЕБС у Црној Гори и Споразум у области родне равноправности.

Предсједник општине Пљевља господин Ђачић је истакао да ће општина Пљевља наставити да пружа подршку процесу ородњавања на свим нивоима, те укупној заштити и промоцији људских права и заштити од свих облика дискриминације, као и да јача сваки вид даље сарадње са релевантним институцијама и организацијама на националном и локалном нивоу.

У оквиру радног састанка потписан је Споразум о разумијевању о мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне орјентације или родног идентитета и промоцији толеранције према ЛГБТ особама, који је обавеза сваке локалне самоуправе из националног стратешког документа који прати ову област.

Полазећи од принципа да су људска права универзална и доступна свима без обзира на било које лично својство, да се не могу примјењивати селективно и да су гарантована међународним и националним правним инструментима, општина Пљевља, као 20-а црногорска општина потписница документа, потврдила је своју опредијељеност да сви њени грађани и грађанке уживају једнако своја права и слободе.