Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Сарајеву потписан Меморандум о сарадњи у спровођењу локалних политика

У Сарајеву потписан Меморандум о сарадњи у спровођењу локалних политика
Датум објаве: 01.12.2018 11:52 | Аутор: Министарство за људска и мањинска права

Испис Штампај страницу


Са циљем пружања пуне подршке јачању регионалне сарадње у области родне равноправности у Сарајеву је данас потписан Меморандум о сарадњи између Министарства за људска и мањинска права, Регионалног координационог одбора механизама за родну равноправност за Западни Балкан и општине Улцињ.

Споразум се односи на подршку у спровођењу локалних политика, а потписан је на маргинама регионалне конференцијеу вези са изазовима и наредним корацима у спровођењу Истанбулске конвенције Савјета Европе.

Министар Зенка изразио је задовољство поводом одабира општине Улцињ, као примјера мултикултуралне и мултиконфесионалне средине, за потписницу Споразума, а да је потписивање у Сарајеву. Оба су града позната управо по овим вриједностима. Он је сагласан да је ће регионална сарадња и експертиза бити од значајне помоћи у даљем развоју политике родне равноправности на националном и локалном нивоу.

Предсједник општине Улцињ Лоро Нрекић поздравио је иницијативу Регионалног координационог одбора за потписивањем предметног Споразума. Он је истакао да ће општина Улцињ у сарадњи са странама потписницама дати свој максимум да се одредбе договорене сарадње уредно спроводе.

Чланица Регионалног координационог одбора и Омбудсманка за родну равноправност Републике Хрватке Вишња Љубичић истакла је синергију институција и невладиног сектора и подршку, не само политичку вољу, у спровођењу политика родне равноправности. Она је навела да је заговарање равноправности мушкараца и жена наш заједнички циљ, јер су наше земље сличне у препрекама, степену развоја институционалних механизама, али и изазова у области родне равноправности. Љубичић је оцијенила да смо једнаки у лошим праксама којима свједочимо и добрим идејама како да превазиђемо препреке са којима се суочавамо.

Директорица Агенције за равноправност полова Босне и Херцеговине Самра Филиповић-Хаџиабдић подсјетила је да у Регионалном координационом одбору учествују представнице Републике Хрватске, Србије, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине у сарадњи са мрежом невладиних организације „Балканска регија“. Она је појаснила да је од потписивања Сарајевске декларације 2005. године о сарадњи националних механизама за родну равноправност, те изјаве о заједничким приоритетима 2014. године, данашњи догађај наставак заједничког рада у предметној области.

Министарство за људска и мањинска права