Manja slova Veća slova RSS

>

U Sarajevu potpisan Memorandum o saradnji u sprovođenju lokalnih politika

U Sarajevu potpisan Memorandum o saradnji u sprovođenju lokalnih politika
Datum objave: 01.12.2018 11:52 | Autor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ispis Štampaj stranicu


Sa ciljem pružanja pune podrške jačanju regionalne saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti u Sarajevu je danas potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Regionalnog koordinacionog odbora mehanizama za rodnu ravnopravnost za Zapadni Balkan i opštine Ulcinj.

Sporazum se odnosi na podršku u sprovođenju lokalnih politika, a potpisan je na marginama regionalne konferencijeu vezi sa izazovima i narednim koracima u sprovođenju Istanbulske konvencije Savjeta Evrope.

Ministar Zenka izrazio je zadovoljstvo povodom odabira opštine Ulcinj, kao primjera multikulturalne i multikonfesionalne sredine, za potpisnicu Sporazuma, a da je potpisivanje u Sarajevu. Oba su grada poznata upravo po ovim vrijednostima. On je saglasan da je će regionalna saradnja i ekspertiza biti od značajne pomoći u daljem razvoju politike rodne ravnopravnosti na nacionalnom i lokalnom nivou.

Predsjednik opštine Ulcinj Loro Nrekić pozdravio je inicijativu Regionalnog koordinacionog odbora za potpisivanjem predmetnog Sporazuma. On je istakao da će opština Ulcinj u saradnji sa stranama potpisnicama dati svoj maksimum da se odredbe dogovorene saradnje uredno sprovode.

Članica Regionalnog koordinacionog odbora i Ombudsmanka za rodnu ravnopravnost Republike Hrvatke Višnja Ljubičić istakla je sinergiju institucija i nevladinog sektora i podršku, ne samo političku volju, u sprovođenju politika rodne ravnopravnosti. Ona je navela da je zagovaranje ravnopravnosti muškaraca i žena naš zajednički cilj, jer su naše zemlje slične u preprekama, stepenu razvoja institucionalnih mehanizama, ali i izazova u oblasti rodne ravnopravnosti. Ljubičić je ocijenila da smo jednaki u lošim praksama kojima svjedočimo i dobrim idejama kako da prevaziđemo prepreke sa kojima se suočavamo.

Direktorica Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Samra Filipović-Hadžiabdić podsjetila je da u Regionalnom koordinacionom odboru učestvuju predstavnice Republike Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u saradnji sa mrežom nevladinih organizacije „Balkanska regija“. Ona je pojasnila da je od potpisivanja Sarajevske deklaracije 2005. godine o saradnji nacionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, te izjave o zajedničkim prioritetima 2014. godine, današnji događaj nastavak zajedničkog rada u predmetnoj oblasti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava