Manja slova Veća slova RSS

>

U susret šestoj Povorci ponosa

U susret šestoj Povorci ponosa
Datum objave: 13.11.2018 15:48 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Sa aspekta ostvarivanja prava LGBTI osoba napredak je u mnogim oblastima vidljiv, ali svakako da ima izazova na koje treba odgovoriti u narednom periodu konstatovano je na sastanku ministra Mehmeda Zenke sa Danijelom Kalezićem izvršnim direktorom nevladine organizacije Queer Montenegro uoči predstojeće Povorke ponosa.

Šesta po redu Povorka ponosa održava se u subotu, 17. novembra, u Podgorici, a ista je bila povod današnjeg susreta ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke sa Danijelom Kalezićem ispred organizacionog odbora Montenegro Prajd 2018.

Ministar Zenka istakao je da se društvena percepcija prema osobama drugačije seksualne orijentacije generalno mijenja i dodao da su aktivnosti nadležnih institucija i nevladinih organizacija uveliko doprinijele tome.

Zenka je rekao da u prilog društvenom prihvatanju LGBTI osoba govori činjenica da se šesta Povorka održava u duhu mira, tolerancije i razumijevanja.

Velik je pomak napravljen u unapređenju normativnog okvira za zaštitu od diskriminacije, a pred nama je i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i drugog strateškog dokumenta o unapređenju kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori, rekao je ministar.

Zakon će omogućiti pravo na prepoznavanje istopolnih zajednica, te prava koja se tiču zdravstvenog i penzijskog osiguranja, socijalne zaštite, nasleđivanja i dr.

Prema njegovim očekivanjima, implementacija nacionalne LGBTI politike Vlade Crne Gore kroz novi strateški dokument osiguraće punu podršku nadležnih institucija, kao i nevladinih organizacija.

Kalezić je konstatovao da razumijevanje nije izostajalo u komunikaciji koju godinama unazad ima sa resornim Ministarstvom, te iskazao žaljenje što ministar lično neće biti u prilici da učestvuje u ovogodišnjoj Povorci.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima otvorenu komunikaciju sa predstavnicima nevladinih organizacija i u znaku dobre saradnje u prethodnom periodu ostvareni su značajni rezultati. Sagovornici su se saglasili da je  najvažnije da u duhu te saradnje nastavimo i sprovedemo planirane mjere u cilju što potpunije zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda svih.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava