Manja slova Veća slova RSS

>

Radionica "Sprječavanje ranih prisilnih brakova"

Radionica "Sprječavanje ranih prisilnih brakova"
Datum objave: 27.03.2017 13:42 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti učestvovala je na radionici za predstavnike/ce nevladinih organizacija  „Sprječavanje ranih prisilnih brakova“ koju implementira Misija OSCE u Crnoj Gori. U svom obraćanju, Pejović je naglasila značaj ovog negativnog društvenog fenomena i podsjetila da je uloga porodice i društvene zajednice u prevenciji ranih prisilnih brakova od presudne važnosti za svaku državu. Prema  njenim riječima, Romkinje i Egipćanke su dvostruko diskriminisane, unutar same romske i egipćanske zajednice kao žene, ali i  u crnogorskom društvu, kao i mnogim drugim društvima, kao pripadnice manjinskog naroda.

Usljed tradicionalizma i patrijarhalnih normi po kojima romska zajednica funkcioniše, djevojčice bivaju izložene različitim oblicima kršenja osnovnih ljudskih prava, kao što su prisilni brakovi, te kupovina i prodaja djevojčica. Pejovićeva je, ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pojasnila da se kontinuirano organizuju edukacije za osnaživanje pripadnica manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, sa fokusom na Romkinje, u cilju motivisanja istih za bavljenje politikom.

U prethodnom periodu, Ministarstvo  je organizovalo i edukativne radionice i kampanje namijenjene  roditeljima romske i egipćanske djece, djeci, romskim aktivistkinjama, službenicima/službenicama  državne uprave o zaštiti od nasilja u porodici i maloljetničkim i/ili prisilnim brakovima među romskom i egipćanskom populacijom.

Na radionici su predstavljeni nalazi OEBS-ovog istraživanja o sprječavanju ranih prislinih brakova, kao i nalazi istraživanja Centra za romske inicijative o sprječavanju dječijih brakova. Pristuni su imali priliku da pogledaju dokumentarni film: “Izbjegni moju sudbinu”, nakon čega je ostavljen prostor za diskusiju, mapiranje ključnih problema i prijedlog mjera.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava