Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Радионица "Спрјечавање раних присилних бракова"

Радионица "Спрјечавање раних присилних бракова"
Датум објаве: 27.03.2017 13:42 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности учествовала је на радионици за представнике/це невладиних организација  „Спрјечавање раних присилних бракова“ коју имплементира Мисија ОСЦЕ у Црној Гори. У свом обраћању, Пејовић је нагласила значај овог негативног друштвеног феномена и подсјетила да је улога породице и друштвене заједнице у превенцији раних присилних бракова од пресудне важности за сваку државу. Према  њеним ријечима, Ромкиње и Египћанке су двоструко дискриминисане, унутар саме ромске и египћанске заједнице као жене, али и  у црногорском друштву, као и многим другим друштвима, као припаднице мањинског народа.

Усљед традиционализма и патријархалних норми по којима ромска заједница функционише, дјевојчице бивају изложене различитим облицима кршења основних људских права, као што су присилни бракови, те куповина и продаја дјевојчица. Пејовићева је, испред Министарства за људска и мањинска права, појаснила да се континуирано организују едукације за оснаживање припадница мањинских народа и других мањинских националних заједница, са фокусом на Ромкиње, у циљу мотивисања истих за бављење политиком.

У претходном периоду, Министарство  је организовало и едукативне радионице и кампање намијењене  родитељима ромске и египћанске дјеце, дјеци, ромским активисткињама, службеницима/службеницама  државне управе о заштити од насиља у породици и малољетничким и/или присилним браковима међу ромском и египћанском популацијом.

На радионици су представљени налази ОЕБС-овог истраживања о спрјечавању раних прислиних бракова, као и налази истраживања Центра за ромске иницијативе о спрјечавању дјечијих бракова. Пристуни су имали прилику да погледају документарни филм: “Избјегни моју судбину”, након чега је остављен простор за дискусију, мапирање кључних проблема и приједлог мјера.

Министарство за људска и мањинска права