Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црна Гора успоставља индекс родне равноправности

Црна Гора успоставља индекс родне равноправности
Датум објаве: 14.09.2016 12:44 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права и Завод за статистику Црне Горе закључили су данас  Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта у вези са израдом “Индекса родне равноправности у Црној Гори и осталих заједничких активности у области антидискриминације, родне равноправности и мањинских права”.

 

Министар Нумановић истакао је да држава Црна Гора препознаје важност успостављања једнаких могућности, те да је у нашој држави  успостављен снажан законодавни и институционални оквир којим се од државног до локалног нивоа обезбјеђује спровођење политике једнаких могућности. Политика једнаких могућности уклања традиционална схватања из националних развојних оквира и уграђује родну перспективу у све политике, програме и институционалне реформе, истакао је Нумановић.

 

Он је навео да су индикатори неопходни за креирање и унапређивање даљег амбијента за остваривање политике једнаких могућности, те да је препозната потреба развијања механизма за праћење степена родне равноправности.

 

Како статистика нужно прати генерално све развојне политике, Европска комисија је установила Индекс родне равноправности као такав механизам.

 

Директорица Завода за статистику Гордана Радојевић истакла је да су се досадашњи приоритети у развоју званичне статистике односили на економска, социјална и радна питања становништва.  Сада се отворио простор да, у овој фази европских интеграција, почнемо развијати статистику родне равноправности у потпуности са европским стандардима.

 

Она је навела да ће планирани Индекса родне равноправности мјерити родну равноправност индексом од 1( потпуна неравноправност) до 100( потпуна равноправност), кроз шест области: знање, рад, новац, здравља, вријеме и моћ.

 

Развој Индекса родне равноправности и других статистика из области дискриминације допринијеће ефикаснијем вођењу политике људских права и транспарентнијим неспорним резултатима у претходном периоду, поручила је Радојевић.

Министарство за људска и мањинска права