Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одложена Јавна расправа о Нацрту закона о слободи вјероисповјести по други пут

Одложена Јавна расправа о Нацрту закона о слободи вјероисповјести по други пут
Датум објаве: 10.09.2015 17:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права је 10. септембра организовало Округли сто у Котору у склопу Јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповијести. Мјесто одржавања округлог стола у Котору одређено је већ 3. августа када је почела Јавна расправа.Округли столови су само један од сегмената Јавне расправе. Сва заинтересована јавност може евентуалне коментаре и сугестије доставити током предвиђеног времена за Јавну расправу (40 дана), путем електрнске поште, факсом или директно у архиву Министарства. 

Након дешавања са Округлог стола у Бијелом Пољу, Министарство је издало саопштење у коме је појаснило који су услови и просторни капацитет Палате Бизанте (број мјеста за сједење) и апеловало на вјерске заједнице да пошаљу своје представнике, а да грађани који, због техничких услова палате Бизанти, не буду у могућности да присуствују, своје мишљење о Нацрту закона доставе на адресу Министарства. 

Од раних јутрањих часова грађани/ке су попунили мјеста за сједење у палати Бизанти. Када је Јавна расправа требало да почне, присутни су ултимативно тражили да сви који су стајали испред сале, и за које није било довољно мјеста, уђу или да неће дозволити почетак Округлог стола. 

С обзиром на то да палата која има 50 мјеста за сједење не може да прими неколико стотина људи, јасно је било да је овај ултиматум упућен с намјером да организатор одустане од одржавања Оркуглог стола. Затим је један од захтјева био  да се Округли сто одржи у већој сали. Након тога, министар др Суад Нумановић је предложио да се удовољи овом захтјеву и да се Јавна расправа одржи у већој сали.  Међутим, присутни су реаговали да је и то неприхватљиво, и на тај начин одустали од сопственог захтјева наводећи овог пута, да се на тај крши програм Јавне расправе. 

Ово све говори у прилог да присутнима није било у интересу одржавање данашње Јавне расправе у Котору.

Министар Нумановић је неколико пута покушао да отвори Округли сто. Због атмосфере која је владала у сали, то није било могуће. Из тог разлога одлучено је да се одржавање Округлог стола одложи. 

Овакав развој ситуације је јасно показао да присутнима није у интересу да се програм Јавне расправе уредно спроведе, већ да се надаље одлаже. 

Округли сто у Котору је требало да буде још једна прилика да се дају мишљења и сугестије на Нацрт закона, и сви присутни су могли да их искажу и да учествују у расправи.   

Округли столови у оквиру Јавне расправе су прилика да се изнесу стручна мишљења и примједбе у циљу добијања финалног текста Нацрта закона. Таква дешавања нису мјесто за стварање недемократске и нетолерантне атмосфере уз саопштавање политичких ставова. Одржавање округлих столова је прилика да се кроз дијалог дође до одређених рјешења. Уколико се одбаци такав приступ, као што се десило на Округлим столовима у Бијелом Пољу и Котору, то указује да су намјере присутних биле другачије. 

Министарство за људска и мањинска права наставља са реализацијом Програма Јавне расправе и одржавањем Округлих столова, а притисци ове врсте неће испунити поједина очекивања да се Нацрт закона повуче из Јавне расправе, што је постао све учесталији захтјев. 


 

Министарство за људска и мањинска права