Manja slova Veća slova RSS

>

Komparativna analiza manjinske politike u regionu

Komparativna analiza manjinske politike u regionu
Datum objave: 12.05.2015 12:54 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sastao se sa predsjednikom Savjeta za inkluzivno upravljanje i profesorom na Univerzitetu Arkadia u Pensilvaniji Aleksom Grigorevim koji prilikom svoje regionalne studijske posjete boravi sa svojim postdiplomcima i u Crnoj Gori.

Profesor Grigorev je upoznao ministra Numanovića sa svojim višegodišnjim radnim iskustvom i rezultatima ostvarenim u oblasti međuetničkih odnosa na Balkanu. On je u svojstvu izvršnog direktora Projekta za etničke odnose iz Prinstona ostvarivao dosta dobru saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, čelnicima Vlade i Parlamenta Crne Gore, kao i predstavnicima/ama manjinskih naroda u Crnoj Gori. 

Postdiplomci na predmetu Konflikt, vladavina i stvaranje države  profesora Grigoreva naročito interesovanje iskazali su za oblast manjinske politike i rada nacionalnih saveta u Crnoj Gori. Prethodne nedjelje, oni su boravili u Republici Srbiji, te, shodno tome, sastanak sa predstavnicima/ama Ministarstva je dao dodatno doprinos uporednoj statistici vezanoj za unapređenje i zaštitu prava i sloboda manjinskih naroda na regionalnom nivou.

Ministar Numanović je upoznao prisutne sa mehanizmima institucionalne i zakonodavne zaštite prava manjinskih naroda u Crnoj Gori i naglasio da su prava manjinskih naroda najprije zaštićena najvišim pravnim dokumentom u Crnoj Gori, Ustavom, a zatim i zakonodavnim okvirom, na čijoj se inovaciji radi u skladu sa promjenama koje nužno nastaju u svakom društvu koje se razvija ka sve većem stepenu demokratije.

Pored Zakona o manjinskim pravima i slobodama koji je prošle godine podvrgnut izmjenama i dopunama, prava manjina se štite i unapređuju kroz rad institucija poput Fonda za manjine, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i šest nacionalnih savjeta formiranih 2008, te ponovo konstituisanih 2013. godine.

U interaktivnom dijalogu, postdiplomci su unapređivali saznanja o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori i izrazili svoju zahvalnost na sadržajnim odgovorima koje su dobili od strane predstavnika Ministarstva.

Ministartvo za ljudska i manjinska prava