Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Презентација уписа ИX генерације на Полицијску академију

Презентација уписа ИX генерације на Полицијску академију
Датум објаве: 27.04.2015 15:21 | Аутор: ммп

Испис Штампај страницу


Прва интересовања заштите бројчано мањинских заједница датирају још из ВИ вијека. Питање положаја мањина, њихове заштите актуелизује се крајем ИX а нарочито почетком XX вијека. Данас више не постоје етнички или национално чисте државе јер у свије ту постоји скоро двадесет пута више етничких група него држава које су међународно признате. Свако демократско друштво посвећује пуно пажње поштовању и заштити људских и мањинских права, а посебно води рачуна о положају мањинских народа. 

Данас је у сарадњи ЈУ ВСШ Полицијске академије, Министарства за људска и мањинска права и Националног савјета Албанаца у Црној Гори промовисана прича о уписној политици на Академији. Презентација је одржана у средњој мјешовитој школи "Братство и јединство" у Улцињу.

Унапређење заштита, а најприје поштовање основних људских права је тест који је свако од нас дужан да положи са највишом оцјеном. Полазећи од себе, нужно је да поштујемо права свих других људи као што поштујемо своја. Црна Гора обезбјеђује заштиту права и слобода свих грађана/ки. У том контексту посматрајући припаднике/це мањинских народа као интегрални дио друштва осмишљен је план презентације могућности које нуди Полицијска академија посебно за општине у којима мањински народи представљају већину становништва. Због чињенице да смо сви понекада мањина, а понекада већина, веома је важно пружити прилику припадницима/цама мањинских народа да размотре своје могућности уписа и пруже допринос у својим срединама у смислу даљег унапређења своје заједнице.

Полицијска академија својим полазницима/цама нуди бесплатно школовање, боравак у интернату, савремени вид наставе у модерно опремљеним кабинетима, примјену теоријских знања у практичној настави, посјете полицијским образовним институцијама из региона и свијета. 

Ипак, најважнији разлог потенцијалног уписа припадника/ца управо је у томе да они себе препознају као спону између своје заједнице и државног система. Да би свака интеграција била потпуна неопходна је сарадња свих заинтересованих страна. Мањински народи у Црној Гори имају веома добро постављен законодавни и институционални оквир заштите својих права. У контексту унапређења те интеграције Полицијска академија и Министарство за људска и мањинска права су овог мјесеца потписали меморандум о заједничкој сарадњи. Једна од основних одредби овог меморандума је пуна подршка припадницима/ама мањинских народа у упознавању са условима пријема на Полицијску академију. 

Министарство за људска и мањинска права/ Полицијска академија