Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar dr Numanović u posjeti Hrvatskom nacionalnom vijeću

Ministar dr Numanović u posjeti Hrvatskom nacionalnom vijeću
Datum objave: 11.03.2015 19:10 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sa svojim saradnicima/ama posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom vijeća Zvonimirom Dekovićem.

Na sastanku se razgovaralo o zakonskoj definiciji savjeta, sistemskom rješavanju manjinskih medija, finansiranju savjeta i Upravnom odboru Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih  prava Crne Gore.

U kontekstu rješavanja manjinskih medija problem frekvencije Radija Dux je riješen pozitivno. Nadležni upravni i programski organi medija, čiji je osnivač Crna Gora, obezbjeđuju određen broj časova radi emitovanja, kao i programske sadržaje u vezi sa životom, tradicijom i  kulturom manjinskih naroda kao i finansiranje tih programskih sadržaja.

Ministar dr Numanović je iznio predlog da bi trebalo strateškim planom definisati smjernice koje bi bile osnova za očuvanje jezičkog identiteta manjinskih naroda. Takođe, plan bi trebalo  da obuhvati i finansijsku podršku koja bi obezbijedila održivost manjinskih elektronskih i štampanih medija u cilju promovisanja kulturne baštine i jezičkog bogatstva manjinskih naroda Crne Gore kao multikulturalne odnosno interkulturalne države.

Savjeti su pozicionirani kao posebne budžetske jedinice i sredstva za finansiranje svog rada obezbjeđuju iz budžeta države Crne Gore, na godišnjem nivou u iznosu od 50.000 eura po savjetu. Savjeti imaju mogućnost da sa projektima apliciraju u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Na sastanku se razgovaralo i o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim su predviđene izmjene u funkcionisanju Fonda. U cilju eliminisanja svakog potencijalnog sukoba interesa, Nacrt Zakona predviđa da Upravni odbor smanji broj predstavnika sa petnaest na sedam, pa tako da bi u sastavu trebalo da se nađu dva predstavnika Skupštine, jedan predstavnik Ministarstva, jedan predstavnik Univerziteta Crne Gore, jedan član koji predstavlja savjete manjina, jedan nezavisni ekspert koji se bavi ljudskim i manjinskim pravima i jedan predstavnik medija, koje bi birala Skupština Crne Gore na osnovu javnog  poziva.  Aktuelni sastav Upravnog odbora čini 8 predstavnika Skupštine, 6 predstavnika nacionalnih savjeta manjinskih naroda i 1 predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Gospodin Deković je izrazio spremnost hrvatske zajednice da dijeli u potpunosti sudbinu svih građana i građanki Crne Gore, ali i postojeću ambiciju i potrebu promocije posebnosti u smislu očuvanja kulturne baštine hrvatskog naroda.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava