Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар др Нумановић у посјети Хрватском националном вијећу

Министар др Нумановић у посјети Хрватском националном вијећу
Датум објаве: 11.03.2015 19:10 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић са својим сарадницима/ама посјетио је Хрватско национално вијеће и том приликом разговарао са предсједником вијећа Звонимиром Дековићем.

На састанку се разговарало о законској дефиницији савјета, системском рјешавању мањинских медија, финансирању савјета и Управном одбору Фонда за заштиту и остваривање мањинских  права Црне Горе.

У контексту рјешавања мањинских медија проблем фреквенције Радија Дуx је ријешен позитивно. Надлежни управни и програмски органи медија, чији је оснивач Црна Гора, обезбјеђују одређен број часова ради емитовања, као и програмске садржаје у вези са животом, традицијом и  културом мањинских народа као и финансирање тих програмских садржаја.

Министар др Нумановић је изнио предлог да би требало стратешким планом дефинисати смјернице које би биле основа за очување језичког идентитета мањинских народа. Такође, план би требало  да обухвати и финансијску подршку која би обезбиједила одрживост мањинских електронских и штампаних медија у циљу промовисања културне баштине и језичког богатства мањинских народа Црне Горе као мултикултуралне односно интеркултуралне државе.

Савјети су позиционирани као посебне буџетске јединице и средства за финансирање свог рада обезбјеђују из буџета државе Црне Горе, на годишњем нивоу у износу од 50.000 еура по савјету. Савјети имају могућност да са пројектима аплицирају у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права.

На састанку се разговарало и о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама којим су предвиђене измјене у функционисању Фонда. У циљу елиминисања сваког потенцијалног сукоба интереса, Нацрт Закона предвиђа да Управни одбор смањи број представника са петнаест на седам, па тако да би у саставу требало да се нађу два представника Скупштине, један представник Министарства, један представник Универзитета Црне Горе, један члан који представља савјете мањина, један независни експерт који се бави људским и мањинским правима и један представник медија, које би бирала Скупштина Црне Горе на основу јавног  позива.  Актуелни састав Управног одбора чини 8 представника Скупштине, 6 представника националних савјета мањинских народа и 1 представник Министарства за људска и мањинска права.

Господин Дековић је изразио спремност хрватске заједнице да дијели у потпуности судбину свих грађана и грађанки Црне Горе, али и постојећу амбицију и потребу промоције посебности у смислу очувања културне баштине хрватског народа.

 

Министарство за људска и мањинска права