Manja slova Veća slova RSS

>

"Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima - EU"

"Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima - EU"
Datum objave: 12.02.2014 16:01 | Autor: ORR

Ispis Štampaj stranicu


 Ravnopravnost žena i muškaraca je osnov svakog demokratskog razvijenog društva. Postignuta ravnopravnost polova podrazumijeva jednak položaj žena i muškaraca  u društvu, jednake mogućnosti i najzad, jednake koristi od rezultata rada u svim oblastima privatnog i javnog života. Crna Gora preduzima sve potrebne mjere kako bi unaprijedila prava žena u svom društvu primjenjujući standarde Evropske Unije.

Strateški cilj Crne Gore u sprovođenju rodne ravnopravnosti na međunarodnom nivou je integracija politike rodne ravnopravnosti u sve međunarodne procese i  odnose. Crna Gora kao potpisnica brojnih međunarodnih dokumenata iz oblasti ženskih prava, među kojima je i Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena ( CEDAW), vodi  politiku u skladu sa poštovanjem opšte prihvaćenih standarda  u oblasti rodne ravnopravnosti.

2005. godine Kancelarija za rodnu ravnopravnost objavila je prvu knjigu,,Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima - Evropska unija”. U međuvremenu je donešen određeni broj novih dokumenata iz oblasti rodne ravnopravnosti  i shodno tome uslijedilo  je drugo izdanje publikacije.

Odeljenje za poslove rodne ravnopravnosti  Ministarstva za ljudska I manjinska prava se zahvaljuje Kancelariji UNDP-a u Crnoj Gori,  koja je prepoznala važnost ovog projekta i pružila svoju finansijsku podršku za prevođenje međunarodnih dokumenata

.

Ovdje možete preuzeti drugo dopunjeno izdanje publikacije "Rodna ravnopravnost u međunarodnim dokumentima -EU"