Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

"Родна равноправност у међународним документима - ЕУ"

"Родна равноправност у међународним документима - ЕУ"
Датум објаве: 12.02.2014 16:01 | Аутор: ОРР

Испис Штампај страницу


 Равноправност жена и мушкараца је основ сваког демократског развијеног друштва. Постигнута равноправност полова подразумијева једнак положај жена и мушкараца  у друштву, једнаке могућности и најзад, једнаке користи од резултата рада у свим областима приватног и јавног живота. Црна Гора предузима све потребне мјере како би унаприједила права жена у свом друштву примјењујући стандарде Европске Уније.

Стратешки циљ Црне Горе у спровођењу родне равноправности на међународном нивоу је интеграција политике родне равноправности у све међународне процесе и  односе. Црна Гора као потписница бројних међународних докумената из области женских права, међу којима је и Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације жена ( ЦЕДАW), води  политику у складу са поштовањем опште прихваћених стандарда  у области родне равноправности.

2005. године Канцеларија за родну равноправност објавила је прву књигу,,Родна равноправност у међународним документима - Европска унија”. У међувремену је донешен одређени број нових докумената из области родне равноправности  и сходно томе услиједило  је друго издање публикације.

Одељење за послове родне равноправности  Министарства за људска И мањинска права се захваљује Канцеларији УНДП-а у Црној Гори,  која је препознала важност овог пројекта и пружила своју финансијску подршку за превођење међународних докумената

.

Овдје можете преузети друго допуњено издање публикације "Родна равноправност у међународним документима -ЕУ"