Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

04.07.2014.

Потписан Меморандум о сарадњи који се односи на школовање припадника Ромске и Египћанске популације

Потписан Меморандум о сарадњи који се односи на школовање припадника Ромске и Египћанске популације Данас је у Министарству за људска и мањинска права потписан Меморандум о сарадњи између овог министарства, Фонда за образовање Рома, Завода за школство и НВО Институт за социјалну инклузију...

20.06.2014.

Потписан Меморандум о сарадњи у остваривању права мањинских народа у области високошколског образовања

Потписан Меморандум о сарадњи у остваривању права мањинских народа у области високошколског образовања

Министарство за људска и мањинска права данас је потписало Меморандум о сарадњи у остваривању права припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница у области високошколског образовања са Универзитетом Црне Горе и националним савјетима у згради Ректората.

19.06.2014.

Најава> Потписивање Меморандума о сарадњи са Универзитетом Црне Горе

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић потписаће сјутра са ректором Универзитета Црне Горе проф.др Предрагом Мирановићем и предсједницима националних савјета мањинских народа Меморандум о сарадњи у остваривању права припадника мањинских народа идругих мањинских националних заједница у области високошколског образовања.

10.06.2014.

Локални приступ-конкретни приступ

Локални приступ-конкретни приступ

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић говорио је данас на семинару о питањима Рома на тему ,,Локални приступ, конкретни приступ“ који је организовала Делегација ЕУ у Црној Гори, данас у хотелу Рамада у Подгорици. Министар др Суад Нумановић је истакао да досадашња искуства државе Црне Горе у области интегрисања ромске популације могу у значајној мјери допринијети теми ове конференције. Интеграција ромске популације подразумијева најприје разумијевање традиције народа у сталном покрету. Процес интеграције ромске популације захтјева вријеме и добру сарадњу са међународним факторима и НВО сектором који се бави питањем интеграције Рома.

30.05.2014.

Посјета дјеци ромске и египћанске популације у школи у природи

Посјета дјеци ромске и египћанске популације у школи у природи

Представници Министарства за људска и мањинска права су јуче заједно са представницима осталих државних институција посјетила ромску и египћанску дјецу у Сутомору која се тренутно налазе у школи природе. Посјета је организована од стране Црвеног крста.

08.05.2014.

Састанак са невладиним организацијама на тему заштите и унапређења права мањинских народа

Састанак са невладиним организацијама на тему заштите и унапређења права мањинских народа

Министарство за људска и мањинска права у циљу успјешне сарадње организује редовне састанке са невладиним сектором. Данас је одражан састанак са осам НВО које се баве заштитом и унапређењем права припадника мањинских народа и других мањинских националних заједница.

23.04.2014.

Ефикасна здравствена заштита Ромкиња

Ефикасна здравствена заштита Ромкиња

Министарство за људска и мањинска права организовало је у претходном периоду низ акција везаних за интеграцију ромске заједнице у наше друштво. Неопходно је сузбити предрасуде и стереотипе према Ромима , дубоко укоријењене, распрострањене у свим државама и израженије чак у односу на нашу, и, нажалост, толерисане од стране већине. Црна Гора има квалитетан нормативни оквир гарантованих људских и мањинских права. Имплементацијом Стратегије за побољшање положаја Рома и Египћана 2012-2016. године дефинишу се и стварају услови за побољшање свеукупног друштвеног, социо-економског положаја као и образовног статуса.

23.04.2014.

Отворена сликарска изложба умјетника мањинских народа Црне Горе

Отворена сликарска изложба умјетника мањинских народа Црне Горе

Министар др Суад Нумановић отворио је синоћ колективну сликарску изложбу ,,Медитеранска Црна Гора” у галерији ,,Арт”, у Подгорици.Црна Гора је као мултиетничка, мултинационална, мултиконфесионална и мултикултурална држава представљена кроз сликарска платна умјетника мањинских народа, на овој сликарској изложби. Присутне званице су посвједочиле ликовној енергији умјетника чији су радови и овога пута позвани да демонстрирају љепоту њихових различитости.

21.03.2014.

Нови пројекат унапређења положаја мањинских народа

Нови пројекат унапређења положаја мањинских народа

Координатори и тим лидери заједничког пројекта Европске Уније/Вијећа Европе ,,Промоција људских права и заштита права мањина у Југоисточној Европи”, били су данас на организованом састанку са министром за људска и мањинска права др Суадом Нумановићем и његовим сарадницима.

10.03.2014.

,,Ледено доба 4" за ђаке прваке из Никшића

,,Ледено доба 4" за ђаке прваке из Никшића

Настављајући са активностима на плану мотивације ромских ученика за редовним похађањем наставе и наставком школовања, Министарство за људска и мањинска права организовало је данас одлазак ученика првог разреда дјеце ромске популације и њихових другова и другарица из одјељења, у биоскоп на пројекцију ,,Леденог доба 4”, у Никшићу. Дјеца из школа ,,Олга Головић” и ,,Милена Лајовић Лалатовић” , њих двије стотине, уживало је данас у Сцени 213, уз јунаке популарног цртаног филма.