Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

18.11.2015.

Најава: Штампан први Црногорско-ромски и Ромско-црногорски рјечник

Најава: Штампан први Црногорско-ромски и Ромско-црногорски рјечник У Министарству за људска и мањинска права ће сјутра, 19. новембра, са почетком у 10х, бити презентован први Црногорско-ромски и Ромско-црногорски рјечник.

18.11.2015.

Одлука о избору кандидата/киње за члана/ицу Радне групе за израду Стратегије за побочљшање положаја Рома и Египћана 2016-2020.

Министарство за људска и мањинска права упутило је Јавни позив невладиним организацијама за предлагање кандидата/киње за члана/ицу Радне групе за израду Стратегије за побољшање положаја Рома и Египћана 2016-2020.(радни назив), који је објављан на интернет страници Министарстваза људска и мањинска права 02.11.2015. године, а којим је предвиђено да невладине организације у Радној групи имају шест представника/ца.

02.11.2015.

ЈАВНИ ПОЗИВ

Министарство за људска и мањинска права упућује ЈАВНИ ПОЗИВ невладиним организацијама за предлагање кандидата/кандидаткиње за члана/чланицу Радне групе за израду Нацрта закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола...

16.10.2015.

Стандарди, изазови, препреке и праксе у процесу једнаког и гарантованог приступа правди женама у циљу заштите њихових права

Стандарди, изазови, препреке и праксе  у процесу једнаког и гарантованог приступа правди женама у циљу заштите њихових права

Представнице Министарства за људска и мањинска права начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић и савјетница Татјана Анђелић, учествовале су на Конференцији „Гарантовање једнаког приступа правди женама“, која се одржава 15-16. октобра у Берну. Конференција је у организацији Савјета Европе и Федералне канцеларије за родну равноправност Швајцарске.

07.10.2015.

ИИИ квартални састанак са невладиним организацијама које се баве заштитом права мањинских народа

ИИИ квартални састанак са невладиним организацијама које се баве заштитом права мањинских народа

У просторијама Министарства за људска и мањинска права, данас је одржан је ИИИ квартални састанак Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинксих националних заједница и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите мањиских права. Ссатанку су присуствовали представници/е НВО”,Млади Роми”,”Почетак”,”Хуманитарац”, Матица Муслиманска, Центар за либералне студије, Јувентас, Цедем, Грађанске алијансе и Хрватског грађанског друштва.

09.09.2015.

Најава: Округли сто "Мањински народи у процесу НАТО интеграција"

Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи са Комуникационим тимом Савјета за чланство Црне Горе у НАТО, организује округли сто на тему „Мањински народи у процесу НАТО интеграција”, која ће се одржати сјутра 10. септембра, 2015. године у хотелу „Подгорица” , са почетком у 9:30х.

04.09.2015.

Ромаверситас самит у Будимпешти окупио више десетина студената/киња ромске популације

Ромаверситас самит у Будимпешти окупио више десетина студената/киња ромске популације

Генерални дитректор Директората за унапређење права и слобода мањинских народа, Леон Гјокај, учествовао је на дводневном Ромаверситас самиту који је данас отпочео у Будимпешти. Самит је окупио више десетина студената ромске националности Мађарске, Бугарске, Македоније, Албаније, Црне Горе, Србије, Косова и Молдавије. Самит је испратио десетогодишњицу оснивања Ромског образовног фонда.

01.09.2015.

Учешће представника/ца мањина на важним мјестима у систему државне и локалне власти

Дјелотворно учешће и заступљеност припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница у политичком и јавном животу Црне Горе један је врло важних сегмената унутрашње интеграције црногорског друштва. Учешће представника/ца мањина на важним мјестима у систему државне и локалне власти односно на мјестима гдје се креира политика и доносе одлуке је одраз демократске снаге државе и показатељ њене спремности да обезбиједи партиципативну демократију на свим нивоима и у свим сферама друштвеног дјеловања.

15.08.2015.

Јанё миратуар 600 куота праними пëр схqиптарëт

Ју бёјмë ме дије се, ме Вендимин нр. 638, датë 22.07.2015, тë Кëсхиллит тë Министраве тë Републикëс сë Схqипëрисë, "Пëр куотат е пранимит нë институционет публике тë арсимит тë лартë, нë програмет е студимеве тë циклит тë парë, нë програмет е студимеве јоуниверситаре професионале дхе нë програмет е интегруара тë студимеве тë циклит тë дyтë, ме кохë тë плотë, си едхе тарифат е схколлимит пëр витин академик 2015 – 2016"