Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Директорат за унапређење и заштиту права мањинских народа

05.07.2017.

Одржан Јавни дијалог форум у оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017

Одржан Јавни дијалог форум у оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017 У оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017, у Подгорици је одржан Јавни дијалог форум у организацији Регионалног савјета за сарадњу и Министарства за људска и мањинска права. Догађај је био прилика за презентацију реализованих мјера по областима из Извјештаја о спровођењу Акционог плана за 2016. годину, те реализацији Закључака са семинара “ Од ријечи до дјела ка интеграција Рома”, одржаног прошле године у Подгорици.

04.07.2017.

Најава: Јавни дијалог форум

У оквиру националне Платформе за интеграцију Рома 2017, у Подгорици ће сјутра бити одржан Јавни дијалог форум у организацији Регионалног савјета за сарадњу и Министарства за људска и мањинска права.

14.06.2017.

Црна Гора- Албанија: Унаприједити коришћење претприступне помоћи кроз прекограничну сарадњу

Црна Гора- Албанија: Унаприједити коришћење претприступне помоћи кроз прекограничну сарадњу

Генерални директор Директората за унапређење и заштиту права мањинских народа и других мањинских националних заједница Леон Гјокај и генерални директор за образовање мањинских народа и других мањинских националних заједница у Министарству просвјете Марасх Дукај разговарали су са релевантним представницима/ама Владе Републике Албаније о потреби продубљивања даље сарадње у областима људских и мањинских права, образовања, заштите културних добара и валоризације мањих историјских центара, спорта и унапријеђења инфраструктуре (Велипоја-Улцињ, Схирока – Крајина).

08.06.2017.

Позив

На основу члана 6 Правила за изборе чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице („Службени лист Црне Горе”, број 012/13), Министарство за људска и мањинска права, објављује Позив за учешће на електорској скупштини.

31.05.2017.

Позив за учешће на електорској скупштини припадницима/ама ромске етничке заједнице

На основу члана 6 Правила за изборе чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице („Службени лист Црне Горе”, број 012/13), Министарство за људска и мањинска права, објављује Позив за учешће на електорској скупштини припадницима/ама ромске етничке заједнице за пријављивање за учешће на електорској скупштини за избор чланова ромског националног Савјета.

25.05.2017.

Позив за учешће на електорској скупштини

На основу члана 6 Правила за изборе чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице(„Службени лист Црне Горе”,број 012/13), Министарство за људска и мањинска права,објављује Позив за учешће на електорској скупштини.

10.04.2017.

Сусрет Зенка- Хоти: Интегрисати црногорску заједницу на Косову

Сусрет Зенка- Хоти: Интегрисати црногорску заједницу на Косову

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка сусрео се и разговарао са замјеником министра културе,омладине и спорта Републике Косово господином Реџепом Хотијем којег је упознао са дјелокругом рада Министарства за људска и мањинска права и обавезама овог ресора у процесу европских интеграција.

17.03.2017.

Сусрет Зенка - Хоти: Интензивирати сарадњу у области инфраструктурних пројеката од заједничког интереса

Сусрет Зенка - Хоти: Интензивирати сарадњу у области инфраструктурних пројеката од заједничког интереса

Црна Гора и Република Косово интензивираће сарадњу у области инфраструктурних пројеката од заједничког интереса, оцијењено је на састанку министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке и министра финансија у Влади Републике Косово Авдулаха Хотија.

07.02.2017.

Црна Гора потврдила трајну посвећеност унапријеђењу и заштити права националних мањина

Црна Гора потврдила трајну посвећеност унапријеђењу и заштити права националних мањина

У Црној Гори влада клима добрих односа, толеранције и разумијевања, истакнуто је на семинару о спровођењу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина у Црној Гори. Семинар је отворио министар Зенка који је подсјетио на традиционално добре међуетничке односе у Црној Гори, у којој мањински народи и држава Црна Гора дијеле исте вриједности.

27.01.2017.

Обиљежана 24. годишњица смрти Срђана Алексића

Обиљежана 24. годишњица смрти Срђана Алексића

И ове године, у организацији Форума Бошњака, окитићено је Дрво поноса, намијењено Срђану, на булевару на Побрежју, који, на предлог Форума Бошњака Црне Горе, од 11. јула 2013. године, носи име Срђана Алексића. Подсјећамо да је Срђан Алексић био пливачка нада бивше Југославије, аматерски глумац и свих који су га познавали. Срђан је, по цијену властитог живота, успио спасити живот пријатељу и суграђанини Алену Главовићу, у времену када се људски живот цијенио врло мало, а свијест људи била значајно помрачена.