Manja slova Veća slova RSS

>

Održana Nacionalna platforma za integraciju Roma u Crnoj Gori 2019

Održana Nacionalna platforma za integraciju Roma u Crnoj Gori 2019
Datum objave: 12.06.2019 14:45 | Autor: Sanja Žugić

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna platforma za integraciju Roma održana je 11. juna 2019. u Podgorici, u organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) i Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Cilj ovogodišnje Nacionalne platforme je da se Vlada Crne Gore, tim projekta ''Integracija Roma'', civilni sektor i ostale zainteresovane strane informišu o potrebama Roma na terenu i zajednički planiraju dalje aktivnosti u oblastima zapošljavanja i stanovanja.

Regionalni savjet za saradnju je predstavio ''Putanju'' (eng. ''Roadmap'') u ovim oblastima u naredne tri godine, te korake koji su planirani kako bi se postigli određeni rezultati. Platforma je koncipirana na način da su učesnici vodili fokusiranu diskusiju upravo iz ove dvije oblasti.

Nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020, gospodin Leon Gjokaj, u svom uvodnom izlaganju istakao da je ostvaren vidan napredak u svim oblastima kada je u pitanju socijalna inkluzija Roma i Egipćana, te da smo svjesni izazova koji su pred nama.

Gjokaj je podsjetio je da je Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru u dosadašnjem periodu izgrađeno 62 stambene jedinice u Nikšiću, od kojih je 13 na korišćenje dodijeljeno pripadnicima romske i egipćanske populacije; izgrađena je 171 stambena jedinica u Podgorici (Konik) i sve su dodijeljene na korišćenje pripadnicima romske i egipćanske populacije; izgrađeno je 94 stambene jedinica u Beranama (Rudeš), a od tog broja 2 stambene jedinice su dodijeljene na korišćenje pripadnicima romske i egipćanske populacije; kroz IPA projekat izgrađeno je 48 stambenih jedinica za pripadnike romske i egipćanske populacije u Podgorici (Konik). Aprila 2018. godine saradnjom opštine Herceg Novi i organizacije ''Help'' rješeno je stambeno pitanje za 27 pripadnika romske nacionalnosti koji su se uselili u 6 objekata (montažnih kuća) u naselju Drenovik u Herceg Novom.

Kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika Romske i egipćanske populacije, Gjokaj je napomenuo da je 2018. godine u mjere aktivne politike zapošljavanja uključeno 72 pripadnika romske i egipćanske populacije iz evidencije nezaposlenih lica, u programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih 26 osoba, u javni rad “Neka bude čisto”, uključeno je 15 osoba, u sedam lokalnih javnih radova 18 lica, u pilot program podrške teže zapošljivim licima u pripremi i aktiviranju na tržištu rada “Osnaži me i uspjeću”  uključeno je 13 pripadnika romske i egipćanske populacije, na sezonskim poslovima, zaposlena su 82 pripadnika populacije Roma i Egipćana.

Takođe on je naglasio, da su za 2019. godinu opredijeljena sredstva za finansiranje prijekata i programa nevladinih organizacija koji doprinose razvoju i unapređenju prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori kao i socijalnoj inkluziji, zaštiti i promovisanju ljudskih prava Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki u ukupnom iznosu od 572.667,00 €, što je povećanje više od 50 % u odnosu na sredstva koja su opredijeljena za ove namjene 2018. godine.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava