Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Незнање и нетолеранција пут ка радикализму

Незнање и нетолеранција пут ка радикализму
Датум објаве: 10.06.2019 09:41 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммп

Незнање и нетолеранција  воде ка предрасудама и радикалним ставовима који су препрека јединству различитости поручено је са треће по реду јавне дебате "Дијалог у заједници-превенција радикализације и насилног екстремизма", у организацији Центра за грађанско образовање.

Фикрет Луланај испред Министарства за људска и мањинска права нагласио је значај очувања вјерске толеранције на нашем простору. Луланај је мишљења да исти један од осноних сегмената државног интегритета и основа сваког демократског друштва. Нарочито је важно образовање у том процесу, рекао је Луланај и додао да је црногорско друштво мултикултурално и да се развија у правцу интеркултуралности гдје људи обогаћују себе и друге кроз упознавање различитих култура. Поштовање људских права и сузбијање сваког облика дискриминације, посебно кроз образовни систем гдје су посљедице дискриминаторног дјеловања најдалекосежније и најразорније по демократске токове друштва, захтијева препознавање и суочавање са овим баријерама, спровођењем мултикултуралности, односно, интеркултуралности, промоцијом културе, историје, језика и других обиљежја припадника мањинских народа.

Како би се сузбили сви облици дискриминације и непоштовања људских и мањинских права требало би да се познајемо боље, истакао је Луланај. Према његовим ријечима, мултиетничност и интеркултуралност, веома битне карактеристике и нашег животног простора, могу се развијати и унапређивати само ако се унутрашње интеграције остварују уз поштовање и очување посебности, разлика и вриједности свих који живе на нашем простору.

Мултикултурна друштва јесу сложена и постојећу разноликост унутар њих могуће је очувати једино заједничким снагама, путем узајамног разумијевања и поштовања. Дебата је организована у Гимназији "25. мај", општина Тузи и окупила је шездесетак заинтересованих средњошколаца и средњошколки.

Следећа јавна дебата одржава се сјутра, у општини Плав. Пројекат је један од пројеката/програма невладиних организација по Јавном конкурсу Министарства за људска и мањинска права  за финансијску подршку који доприносе области унапријеђења права мањинских народа.

Министарство за људска и мањинска права