Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сусрет Зенка-Вулић:национални савјети да афирмишу вриједности, идентитет и баштину народа чији су представници

Сусрет Зенка-Вулић:национални савјети да афирмишу вриједности, идентитет и баштину народа чији су представници
Датум објаве: 28.02.2018 16:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка посјетио је данас Савјет Муслимана Црне Горе и разговарао са његовим члановима/ицама о значају улоге савјета у области афирмације и унапријеђења  заштите права мањинских народа и других мањинских националних заједница, те неопходности уске сарадње свих савјета и ресорног Министарства.

Очекивања министра Зенке су да Савјет Муслимана Црне Горе све већу пажњу усмјери на коришћење капацитета која им омогућава иновирани Закон о мањинским правима и слободама.

Зенка је казао да ће Министарство за људска и мањинска права бити поуздан партнер свим националним савјетима и у наредном периоду на реализацији активности у вези са спровођењем законских гаранција, сразмјерне заступљености мањина у органима јавне власти, као и унапријеђења положаја мањинских народа и других мањинских националних заједница у областима од интереса. Министар је нагласио да је Закон о мањинским правима и слободама из 2017. године, омогућио двоструко већа финансијска средства за рад свим националним савјетима и да, с тим у вези, очекује већу продуктивност са њихове стране.

Према његовим ријечима, савјети треба да имају улогу генератора свега позитивног у вези са афирмацијом вриједности, идентитета и баштине народа чији су представници.

Предсједник Савјета Муслимана Црне Горе Сабрија Вулић упознао је министра са актуелним проблемима функционисања Савјета Муслимана Црне Горе, истакавши поред осталог, слободу националног опредјељења и очувања идентитета муслиманског народа. Он је поздравио комуникацију са Министарством за људска и мањинска права и похвалио став да сви актери треба да раде заједно на јачању суживота у Црној Гори, али и очувању идентитета мањинских народа и других мањинских националних заједница.

Саговорници су се сагласили да у наредном периоду национални савјети треба да се адекватно позиционирају у нашем друштвеном амбијенту и да, у складу са очекиваним, раде на промоцији важности мањинских народа и других мањинских националних заједница.

Министарство за људска и мањинска права