Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Оснаживање припадника/ца националних мањина првенствено Рома и Ромкиња за бављење политиком

Оснаживање припадника/ца националних мањина првенствено Рома и Ромкиња за бављење политиком
Датум објаве: 16.11.2017 14:47 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права организовало је данас, у Подгорици радионицу на тему: “Оснаживање припадника/ца националних мањина првенствено Рома и Ромкиња за бављење политиком”.

У уводном дијелу Леон Гјокај, испред Министарства за људска и мањинска права казао је да права припадника/ца  ромске популације још увијек нису на задовољавајућем нивоу, те да је потребно додатно оснажити  ту област.

Он је истакао да Министарство спроводи активности у циљу пуне интеграције мањина у друштвени живот, уз даље очување и развијање њихове националне и културне посебности, те унапријеђења њихових законских права и слобода. Црна Гора је препознала изазове са којима се суочавају припадници/е ромске и египћанске заједнице и активно ради на побољшању њиховог друштвеног и економског  положаја, рекао је Гјокај.

До сада предузете мјере и активности на плану унапријеђења положаја Рома и Египћана у Црној Гори, првенствено кроз примјену Акционих планова из стратешких докумената за побољшање положаја Рома и Египћана, резултирале су видним, али не и посве довољним позитивним промјенама, истакао је Гјокај. Према његовим ријечима, образовање и даље остаје највећи проблем, премда је ситуација боља него прије десет година.

Хатиџе Гјони, потпредсједница општине Улцињ казала је да је потребно да и Роми имају свог политичког представника/ицу, као и да укључе што већи  броја жена у јавни живот.

Тренерица за родну равноправност Бранка Влаховић  рекла је да се све више жена укључује у политику.

Влаховић и Гјони, представиле су важност учешћа жена, те значај увођења родне перспективе у рад странака, као и значај оснаживања  припадница/ка националних мањина, првенствено ромске и египћанске  популације за бављење политиком.

Сокољ Беганај  поздравио је присутне и указао на активности Министарства у области политичког оснаживања младих припадника/ца националних мањина и других мањинских националних заједница, првенствено Ромкиња и Египћанки, истичући значај образовања као предуслов за њихово бављење политиком.

Догађају су присуствовали/е представници/е Заштитника људских права и слобода Црне Горе, политичких партија, националних мањинских савјета у Црној Гори и невладиних организација.

Министарство за људска и мањинска права