Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар Нумановић отворио свечану манифестацију "Богатство различитости" у Бијелом Пољу

Министар Нумановић отворио свечану манифестацију "Богатство различитости" у Бијелом Пољу
Датум објаве: 01.06.2016 00:28 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар Нумановић отворио је свечану манифестацију "Богатство различитости", коју је Центар за очување и развој културе мањина организовао у Бијелом ољу, поводом обиљежавања десетогодишњице обнове државне независности Црне Горе.


У уводном дијелу, присутне је поздравио и директор  Центра Дервиш Селхановић.

Текст обраћања министра Нумановића можете прочитати у наставку.

Поштоване даме и господо, драги пријатељи,  

Част ми је и задовољство што Вас овом приликом могу најсрдачније  поздравити у име Владе Црне Горе и своје лично име. Указано ми је поштовање да сам овдје пред Вама вечерас и својим уводом отворим још једну интеркултуралну  манифестацију, посвијећену култури мањина у Црној Гори.

На свом простору Црна Гора спаја различитости и везује их у једну постојану цјелину, основу наших заједничких снага и нашу заједничку баштину. Очување културне баштине народа који живе на једном простору један је од основних сегмената очувања укупног националног идентитета.

Тему културне разноликости посматрамо као један од основних елемената цјелокупног одрживог развоја. Интеркултурализам и толеранција су будућност свих нас у непосредном окружењу. Гаранција одрживог мира.

У Европи којој припадамо и чије су нам културне политике и друштвена кретања најближи, два се тренда узајамно конфронтирају - инсистирање на људским правима као ултимативној вредности, и, одбрана традиционалних културних образаца.

Ова два тренда појачана су глобализацијом, која је опет загарантована највишим европским актима, проширењем Европске уније. Интеркултуралност је мјесто сусрета та два концепта.

Са том намјером, једино унапређењем интеркултурног дијалога и модела отвореног друштва спремног на разумијевање и прихваћање другачијих култура, могуће је остварити квалитетан суживот разноликих идентитета. 

Црна Гора поштује различитости својих народа. Самом ријечју својих, говори о њој много. За Црну Гору сви њени народи су њени демонстратори љепоте различитости.

У Црној Гори, спремни смо да пошаљемо поруку о темељним вриједностима наше земље и поштовању основних људских права кроз културу, толеранцију и уважавање, свима и увијек.

Код нас у Црној Гори, и религијска и етничка прожимања формирала су специфицан и отворен дух и оставила препознатљив печат на мултикултуралном наслеђу. То је свијест о вриједности, различитости о уважавању различитих етникума, обичаја и традиције. То је свијест која потврђује да су културе, религије, животи повезани нераскидивим нитима толеранције, поштовања и међусобног разумијевања.

Мала Црна Гора велика је за све њене грађане и грађанке. Величину њену не чине ни километри површине нити бројчано велика популација. Њену величину чинимо сви ми заједно, наше разумијевање, поштовање и љубав према свему што нас као јединство представља.

Ове године прослављамо десетогодишњицу обнове државне независности наше Црне Горе. Заједно смо је обновили, заједно у њој живимо и унапређујемо себе и своје друштво, сваким даном, на сваки начин који препознајемокао битан.

Јединство различитости је слоган под којим Црна Гора захваљује и слави своју прву деценију обнове независности. Те двије ријечи казују све.

 

Захваљујем на пажњи.

Министарство за људска и мањинска права