Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан округли сто на тему културне разноликости која нас обогаћује

Одржан округли сто на тему културне разноликости која нас обогаћује
Датум објаве: 27.05.2016 15:54 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 

Поводом обиљежавања десетогодишњице обнове државне независности Црне Горе,а као допринос важности дијалога и размјени стручних мишљења о степену уважавања културне разноликости у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права организовало је округли сто на тему ,,Културне разноликости Црне Горе-наследство које нас обогаћује“.

 

 

 

 

Округли сто, који су отворили министар др Суад Нумановић и министар Павле Горановић, био је одлична прилика да се размјене примјери добре праксе и искуства из области која је од великог значаја за мултикултуралну и мултиетничку Црну Гору.

 

Мултикултурализам, односно различитост култура представља основу наших заједничких снага, и очување наше заједничке културне баштине као један је од основних сегмената очувања укупног националног идентитета.

Поштовање људских права генерално, те додатно мањинских права, јасан је предуслов за развој демократије и друштва у цјелини.  Не може се говорити о демократији нити о слободи и правди, уколико нема пуног поштовања различитости. Устав Црне Горе, као највиши правни акт, даје правну основу за промовисање, јачање и унапређење заштите основних људских права и слобода и потврђује обавезу Црне Горе да поштује међународни стандард у том контексту.

Положај и остваривање права националних мањина није само ствар припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница, него и већине. И једни и други, у оним срединама у којима представљају већину, могу да уче једни од других, преиспитују своје културолошке обрасце, вредносне системе и користе све предности које им омогућује богатство језика, култура и обичаја. Једна од порука са данашњег округлог стола управо је у том контексту да треба да учимо једни од других и једни о другима како бисмо постигли пуно разумијевање и поштовање свих грађана/ки једнако.

На догађају су узели учешћа представници/е мањинских националних савјета, Центра за очување и развој културе мањина, Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе, Одбора за људска права у Скупштини Црне Горе, цивилног сектора.

 

Разговарано је о постигнутим мјерљивим резултатима који су у области заштите и унапређења права и слобода припадника/ца мањинских народа од обнове државне независности Црне Горе. Чињеница да су саму обнову независности безрезервно подржали мањински народ, изразито је значајна за сваки даљи развој у овој области. То је чињеница која Црну Гору издваја од свих земаља у региону.

 

У оквиру округлог стола о културној разноликости у Црној Гори представљен је смисао културе као средства за изградњу мостова између људи и народа, те постављено питање како даље учврстити темеље мултикултуралне и мултиетничке Црне Горе у наредном периоду. У вези са тим, констатовано је да је просторно мала Црна Гора довољан процтор за све њене разноликости.

 

У институционалном оквиру заштите права и слобода мањинских народа и других мањинских националних заједница, значајну улогу остварују Центар за очување и развој културе мањина и Фонд за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе. Такође, врло значајну улогу у очувању културног и језичког идентитета мањинских народа имају и мањински национални савјети у Црној Гори, који својим активностима настоје да очувају и обогате културну баштину мањинских народа и других мањинских националних заједница.

Закључци:

-На округлом столу је предложено да се размисли о доношењу новог стратешког документа мањинске политике који би увезао рад институционалну заштиту права мањинских народа и других мањинских националних заједница, у контексту заштите њихових културних добара.

-Људска права прожимају свеобухватну политику, те је у том контексту потребно додатно залагање на пуној интеграцији припадника/ца мањинских народа и других мањинских националних заједница у циљу даље заштите културног, језичког и сваког другог идентитета, и у тај процес активно укључити све заинтересоване актере.

-Потребно је јачати образовање и општу информисаност о културној разноликости у Црној Гори, у циљу смањења предрасуда и стереотипа, а како би се смањивала етничка дистанца.

-Потребно је радити на доследном спровођењу законодавног оквира из области заштите и унапређења права и слобода мањинских народа  и других мањинских националних заједница.

-Интензивнији рад на принципу афирмативне акције приликом запошљавања у органима државне и локалне самоуправе.

 

 

 

излагање министра културе Павле Горановића

 

Министарство за људска и мањинска права