Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Посјета министра за заједнице и повратак Косова Далибора Јевтића

Посјета министра за заједнице и повратак Косова Далибора Јевтића
Датум објаве: 11.06.2015 16:06 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


 

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић сусрео се данас са министром за заједнице и повратак Косова Далибором Јевтићем и његовим сарадницима/ама.

Министри су разговарали о питањима мањинских народа, правима расељених лица са Косова и о рјешавању  њиховог питања у процесу европских интеграција, као и унапређењу и заштити људских и мањинских права генерално.

На састанку је констатовано да су односи између  Црне Горе и Косова веома добри и између ових држава нема спорних питања. Успјешну сарадњу треба интензивирати и у даљем периоду.

Министар Нумановић упознао је министра Јевтића са положајем припадника/ца мањинских народа и законодавним и институционалним оквиром заштите њихових права. Мањински народи остварују своја права и кроз рад институција које им додатно унапређују права односно шест националних савјета, Фонд за мањине и Центар за развој и очување културе мањина.

Током разговора истакнуто је као један од приоритета позиционирање црногорске мањине као уставне категорије на Косову. Министар Јевтић је рекао да Република Косово има јасан став по том питању и да ће то питање бити уврштено када дође до прве наредне промјене Устава.

Министри су размјенили примјере добре праксе у циљу наставка и унапређења даље сарадње два Министарства, тим прије што је министар Јевтић најавио да постоји велика вероватноћа да се у предстојећем периоду Министарство за заједнице и повратак Косова преименује у Министарство за људска и мањинска права, те ће бити прилика за чешћу комуникацију и наставак даље сарадње.

 

 

 

 

 

 

Министарство за људска и мањинска права