Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Компаративна анализа мањинске политике у региону

Компаративна анализа мањинске политике у региону
Датум објаве: 12.05.2015 12:54 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић састао се са предсједником Савјета за инклузивно управљање и професором на Универзитету Аркадиа у Пенсилванији Алексом Григоревим који приликом своје регионалне студијске посјете борави са својим постдипломцима и у Црној Гори.

Професор Григорев је упознао министра Нумановића са својим вишегодишњим радним искуством и резултатима оствареним у области међуетничких односа на Балкану. Он је у својству извршног директора Пројекта за етничке односе из Принстона остваривао доста добру сарадњу са Министарством за људска и мањинска права, челницима Владе и Парламента Црне Горе, као и представницима/ама мањинских народа у Црној Гори. 

Постдипломци на предмету Конфликт, владавина и стварање државе  професора Григорева нарочито интересовање исказали су за област мањинске политике и рада националних савета у Црној Гори. Претходне недјеље, они су боравили у Републици Србији, те, сходно томе, састанак са представницима/ама Министарства је дао додатно допринос упоредној статистици везаној за унапређење и заштиту права и слобода мањинских народа на регионалном нивоу.

Министар Нумановић је упознао присутне са механизмима институционалне и законодавне заштите права мањинских народа у Црној Гори и нагласио да су права мањинских народа најприје заштићена највишим правним документом у Црној Гори, Уставом, а затим и законодавним оквиром, на чијој се иновацији ради у складу са промјенама које нужно настају у сваком друштву које се развија ка све већем степену демократије.

Поред Закона о мањинским правима и слободама који је прошле године подвргнут измјенама и допунама, права мањина се штите и унапређују кроз рад институција попут Фонда за мањине, Центра за очување и развој културе мањина и шест националних савјета формираних 2008, те поново конституисаних 2013. године.

У интерактивном дијалогу, постдипломци су унапређивали сазнања о положају мањинских народа у Црној Гори и изразили своју захвалност на садржајним одговорима које су добили од стране представника Министарства.

Министартво за људска и мањинска права