Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Матурантима/кињама гимназије "25.мај" у Тузи представљена Полицијска академија

Матурантима/кињама гимназије "25.мај" у Тузи представљена Полицијска академија
Датум објаве: 30.04.2015 13:36 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар др Суад Нумановић обратио се јутрос матурантима/кињама "25.мај" из Тузи поводом промовисања уписне политике припадника/ца мањинских народа.  ммп

Мањински народи,  интегришући се у црногорско друштво, су стварали нове могућности за богаћење заједничке културне и језичке баштине. Сваки грађанин/ка пружа свој најбољи допринос заједници залажући се за принцип једнакости и уважавања различитости. Црне Гора мањинске народе доживљава као своје богатство и тој чињеници доприноси и констатација да се држава залаже у значајној мјери за свако даље унапређење права и слобода припадника/ца мањинских народа. Мањински народи у Црној Гори имају веома добро постављен законодавни и институционални оквир заштите својих права. У контексту унапређења те интеграције,  Полицијска академија и Министарство за људска и мањинска права су овог мјесеца потписали Меморандум о заједничкој сарадњи. Једна од основних одредби овог меморандума је пуна подршка припадницима/ама мањинских народа у упознавању са условима пријема на Полицијску академију. На основу информација да у локалним самоуправама гдје мањинско становништво представља већинско, нема довољно полицијског кадра, У сарадњи са националним савјетима, Министарство је пружило подршку промоцији комуникационог плана уписа на Полицијску академију.

Министар Нумановић је честитао ђацима скори завршетак средњошколског образовања и пожелио им сваку срећу у наставку  њиховог даљег образовања и живота. Поручио им је да је важно да сами  изаберу  будућу професију, као и направљени избори буду искључиво производ њихове личне одлуке и размишљања. Неопходно је да увијек буду добро информисани на вријеме о свему што је уско повезано са њиховим основним правима и слободама.

Министарство на основу квалитетне комуникације коју остварује са националним савјетима и локалним самоуправама, планира и организује активности подршке од којих је једна данас реализована у градској Општини Тузи.

Матурантима/кињама је честитала и директорица Полицијске академије Милица Пајовић која је изразила увјерење да ће свако умети да изабере свој будући позив на вријеме. Она је кратко представила погодности уписа на Полицијску академију и информисала ђаке о условима уписа.

Испред Националног савјета Албанаца у Црној Гори ђаке је поздравио предсједник савјета Генци Ниманбегу. О контексту сарадње са Министарством у области уписне политике студената на факултете универзитета у Тирани и Приштини, господин Ниманбегу је обавијестио ђаке да уколико желе да конкуришу за неки од факултета на тим универзитетима,  неопходно је да испуне потребне формуларе. Такође, он је подржао и идеју о потенцијалном упису на Полицијској академији из разлога што је неопходно укључити припаднике/це мањина у правцу унапређења живота и рада локалне самоуправе чији су дио.

Да би свака интеграција била потпуна, неопходна је сарадња свих заинтересованих страна.

Министарство за људска и мањинкса права/ Полицијска академија