Manja slova Veća slova RSS

>

Maturantima/kinjama gimnazije "25.maj" u Tuzi predstavljena Policijska akademija

Maturantima/kinjama gimnazije "25.maj" u Tuzi predstavljena Policijska akademija
Datum objave: 30.04.2015 13:36 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar dr Suad Numanović obratio se jutros maturantima/kinjama "25.maj" iz Tuzi povodom promovisanja upisne politike pripadnika/ca manjinskih naroda.  mmp

Manjinski narodi,  integrišući se u crnogorsko društvo, su stvarali nove mogućnosti za bogaćenje zajedničke kulturne i jezičke baštine. Svaki građanin/ka pruža svoj najbolji doprinos zajednici zalažući se za princip jednakosti i uvažavanja različitosti. Crne Gora manjinske narode doživljava kao svoje bogatstvo i toj činjenici doprinosi i konstatacija da se država zalaže u značajnoj mjeri za svako dalje unapređenje prava i sloboda pripadnika/ca manjinskih naroda. Manjinski narodi u Crnoj Gori imaju veoma dobro postavljen zakonodavni i institucionalni okvir zaštite svojih prava. U kontekstu unapređenja te integracije,  Policijska akademija i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava su ovog mjeseca potpisali Memorandum o zajedničkoj saradnji. Jedna od osnovnih odredbi ovog memoranduma je puna podrška pripadnicima/ama manjinskih naroda u upoznavanju sa uslovima prijema na Policijsku akademiju. Na osnovu informacija da u lokalnim samoupravama gdje manjinsko stanovništvo predstavlja većinsko, nema dovoljno policijskog kadra, U saradnji sa nacionalnim savjetima, Ministarstvo je pružilo podršku promociji komunikacionog plana upisa na Policijsku akademiju.

Ministar Numanović je čestitao đacima skori završetak srednjoškolskog obrazovanja i poželio im svaku sreću u nastavku  njihovog daljeg obrazovanja i života. Poručio im je da je važno da sami  izaberu  buduću profesiju, kao i napravljeni izbori budu isključivo proizvod njihove lične odluke i razmišljanja. Neophodno je da uvijek budu dobro informisani na vrijeme o svemu što je usko povezano sa njihovim osnovnim pravima i slobodama.

Ministarstvo na osnovu kvalitetne komunikacije koju ostvaruje sa nacionalnim savjetima i lokalnim samoupravama, planira i organizuje aktivnosti podrške od kojih je jedna danas realizovana u gradskoj Opštini Tuzi.

Maturantima/kinjama je čestitala i direktorica Policijske akademije Milica Pajović koja je izrazila uvjerenje da će svako umeti da izabere svoj budući poziv na vrijeme. Ona je kratko predstavila pogodnosti upisa na Policijsku akademiju i informisala đake o uslovima upisa.

Ispred Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori đake je pozdravio predsjednik savjeta Genci Nimanbegu. O kontekstu saradnje sa Ministarstvom u oblasti upisne politike studenata na fakultete univerziteta u Tirani i Prištini, gospodin Nimanbegu je obavijestio đake da ukoliko žele da konkurišu za neki od fakulteta na tim univerzitetima,  neophodno je da ispune potrebne formulare. Takođe, on je podržao i ideju o potencijalnom upisu na Policijskoj akademiji iz razloga što je neophodno uključiti pripadnike/ce manjina u pravcu unapređenja života i rada lokalne samouprave čiji su dio.

Da bi svaka integracija bila potpuna, neophodna je saradnja svih zainteresovanih strana.

Ministarstvo za ljudska i manjinksa prava/ Policijska akademija