Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана Прва сједница међувладиног Мјешовитог одбора за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Црној Гори

Одржана Прва сједница међувладиног Мјешовитог одбора за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Црној Гори
Датум објаве: 28.04.2015 16:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Данас је у Подгорици одржана Прва сједница међувладиног  Мјешовитог одбора за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Црној Гори (у даљем тексту ММО).

Сједницу је отворио г. Мерсудин Гредић, копредсједавајући црногорске стране ММО-а, који је изразио задовољство наставком разговора о унапређењу међунационалних односа те нагласио да су државе Црна Гора и Република Хрватска одувијек препознавале важност унапређења положаја мањина, што су потврдиле потписивањем Споразума 2009. године, којим су ове двије државе дале пуну подршку за остваривање највише правне заштите мањина као и за очување и развој националних идентитета у складу са домаћим законодавством и међународним уговорима и другим документима о људским правима и слободама. Он је истакао да ће Влада Црне Горе наставити са проактивном политиком поштовања и заштите положаја и права мањинских народа те наставити успјешну сарадњу са Републиком Хрватском. 

Дариа Крстичевић, копредсједавајућа хрватске стране ММО-а, која је у свом уводном обраћању нагласила да је институционализовање заштите права националних мањина јемство осигуравања још вишег нивоа и сада високих стандарда мањинских права у обје државе те да је стога успостављање међувладиног Мјешовитог одбора од изузетне важности. Напоменула је да се односи између Црне Горе и Републике Хрватске развијају на бројним подручјима, те да ће сарадња наших двију држава на подручју заштите мањина засигурно бити додатни подстицај за још боље билатералне односе.

Након расправе о тачкама дневног реда, чланови ММО-а сагласили су се да Владама Црне Горе и Републике Хрватске упуте одређени број препорука, како заједничких за обје државе, тако и препорука за сваку од држава појединачно. Усвојене су препоруке које се односе на  области заступљености мањина на државном и локалном нивоу, повраћај имовине – реституција, образовање и информисање на матерњем језику и писму, службена употреба језика и писма, заштита споменичке и културне баштине и финансирање.

Министарство за људска и мањинска права