Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Остваривање мањинских права у Црној Гори и Републици Хрватској

Остваривање мањинских права у Црној Гори и Републици Хрватској
Датум објаве: 28.04.2015 13:59 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпМинистар за људска и мањинска права др Суад Нумановић разговарао је данас са члановима/ицама међувладиног Мјешовитог одбора за спровођење Споразума између Црне Горе и Републике Хрватске  о заштити права црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Црној Гори.  Састанку су присуствовали и амбасадорка Републике Хрватске у Црној Гори Њ.Е. Ивана Перић, конзул герант Републике Хрватске у Котору г-дин Хрвоје Вуковић и амбасадор Црне Горе у Републици Хрватској Њ.Е. Игор Грађевић.

Споразум је потписан 2009. године у Загребу и у складу са домаћим законодавством и оквирима својих могућности,  стране потписнице обавезале су се да ће разрадити моделе васпитања и образовања  на језику  мањина, посветити посебну пажњу остваривању културних и образовних потреба припадника/ца мањина, слободну употребу њиховог језика и писма. Такође, обије државе обавезале су се подстицати одговарајуће учешће припадника/ца мањина у доношењу одлука на локалном, регионалном и државном нивоу, а у вези са правима и положајем мањинских народа. У складу са тим и са важећим законодавством, обавезне су пратити и подстицати заступљеност припадника/ца мањинских народа у управним тијелима на свим нивоима државне управе.

Министар Нумановић је констатовао веома квалитетан однос између Републике Хрватске и Црне Горе и изразио захвалност Републици Хрватској на пуној подршци коју даје Цној Гори на путу европских и НАТО интеграција. Он је саопштио да у Црној Гори, према последњем попису становништва, живи 6 021 Хрват/ица, највише на територији општина Тиват и Котор. Како сви мањински народи у Црној Гори, тако и хрватска мањина, ужива доста добар уставни, законодавни и институционални оквир заштите својих права. Мањински народи препознати су као интегративни дио грађанске Црне Горе.

Такође, након Парламентарних избора 2012. године, у Парламенту Црне Горе Хрватска грађанска иницијатива заступљена је са једном посланицом, док је избором нове Владе Црне Горе децембра 2012. за министарку без портфеља именована предсједница Хрватске грађанске иницијативе.

Црногорци у Републици Хрватској су једна од 22 националне мањине и, према посљедњем попису, тамо живи 4 926 Црногораца/ки. Највећи број њих настањен је у Загребу и Истарској жупанији. Копредсједавајућа хрватским дијелом Мјешовитог одбора и предсједница Државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске госпођа Дариа Крстичевић нагласила је да је црногорска мањина у Републици Хрватској на врло лијеп и посебан начин обогатила хрватско друштво у културном смислу. Она је у име свих чланова/ица Мјешовитог одбора изразила посебну захвалност министру Нумановићу што је препознао значај рада овог одбора и разговарао са члановима/ивцама прије почетка И сједнице одбора. Госпођа Крстичевић је истакла посвећеност Црне Горе у испуњавању обавеза на путу европских и НАТО интеграција и исказала став да не сумња у позитиван исход приступног периода.

Међувладин Мјешовити одбор на И сједници планираној за данас, разматраће постигнути степен спровођења Споразума и дати евентуалне препоруке за даље унапређење спровођења истог.

Током наредна два дана, чланови/ице Мјешовитог одбора боравиће и у Тивту и Котору гдје ће одржати сусрете са представницима Хрватског националног вијећа, представницима/ама општине Тиват и Хрватског грађанског друштва у Котору.

Министарство за људска и мањинска права