Manja slova Veća slova RSS

>

Dan interkulturalnosti – 29. januar

Dan  interkulturalnosti – 29. januar
Datum objave: 29.01.2015 13:01 | Autor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ispis Štampaj stranicu


mmpMinistarstvo za ljudska i manjinska prava danas je u Gimnaziji „25. maj“ u gradskoj Opštini Tuzi organizovalo tematski čas đacima drugog i trećeg razreda povodom Dana interkulturalnosti, 29-og januara. Tema časa bila je „Crna Gora – primjer interkulturalne države na Zapadnom Balkanu”.

Interkulturalnost i tradicionalne različitosti koje proizilaze iz različitih jezika, porijekla, materijalnih i duhovnih kultura, vjeroispovjesti, običaja, istorije i tradicije građana predstavljaju društvene vrijednosti koje treba njegovati i unapređivati. Multietničnost i interkulturalnost, kao veoma bitne karakteristike i našeg životnog prostora, mogu se razvijati i unapređivati samo ako se unutrašnje integracije ostvaruju uz poštovanje i očuvanje posebnosti, razlika i vrijednosti svih koji žive na našem prostoru. 

Ministar dr Numanović govorio je gimnazijalcima/kama o tome kako multikulturalizam opisuje društvo u kojem kulture žive jedne pored drugih, bez mnogo interakcije, dok interkulturalizam izražava vjerovanje da se, putem kontakata i iskustava, ljudi različitih kultura obogaćuju i razvijaju. Različitost kultura osnova je naših zajedničkih snaga lokalne zajednica ili našeg društva u cjelini i naša je zajednička baština koju treba prihvatiti, poštovati i očuvati.
Poštovanje ljudskih prava i suzbijanje svakog oblika diskriminacije, posebno kroz obrazovni sistem gdje su posljedice diskriminatornog djelovanja najdalekosežnije i najrazornije po demokratske tokove društva, zahtijeva prepoznavanje i suočavanje sa ovim barijerama, sprovođenjem multikulturalnosti, odnosno, interkulturalnosti, promocijom kulture, istorije, jezika i drugih obilježja pripadnika manjinskih naroda. 

Multikulturna društva jesu složena i postojeću raznolikost unutar njih moguće je očuvati jedino zajedničkim snagama, putem uzajamnog razumijevanja i poštovanja. Direktori Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda odnosno Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama gospoda Leon Gjokaj i Dragutin Papović govorili su o temi interkulturalnosti kroz svoje resore.

Ministar je podsjetio da je Crna Gora ostvarila vidan napredak u razvoju i izgradnji stabilnog zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda, i poštovanje i zaštita prava manjina i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kako u zakonodavnom okviru tako i u praksi, i da je ocijenjena kao lider u Regionu. Kao rezultat i potvrda ostvarenog napretka u uspostavljanja vladavine prava, Crna Gora je 29. juna 2012. otpočela pregovarački proces za punopravno članstvo u EU. „ A, kultura je oduvijek bila važan dio u procesu evropskih integracija,” rekao je Ministar.

 

Video: Izlaganje ministra za ljudska i manjinska prava Suda Numanovića

Video: Izlaganje generalnog direktora Leona Gjokaja

Video: Izlaganje generalnog direktora Dragutina Papovića

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava