Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Прва Регионална конференција „Заштита мањина у југоисточној Европи“.

Прва Регионална конференција „Заштита мањина у југоисточној Европи“.
Датум објаве: 27.11.2014 12:28 | Аутор: ммп

Испис Штампај страницу


У организацији Савјета Европе у Скопљу је 26. и 27. новембра 2014. године одржана Прва Регионална конференција „Заштита мањина у југоисточној Европи“.

Савјет Европе и Европска унија својим заједничким пројектом „ Унапређење људских права и заштита мањина у југоисточној Европи“ имају за циљ да побољшају приступ правима мањина на разним нивоима власти ,у складу са стандардима СЕ у овој области, а прије свега у складу са Оквирном конвенцијом за заштиту националних мањина и Европском повељом о регионалним и мањинским језицима. 

У раду Конференције, поред представника Савјета Европе и Управног одбора пројекта, учествовали су и представници 36 општина и градова из седам земаља Региона (Црна Гора, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, БЈР македонија, Албанија и Косово). Пројекат обухвата систем грантова (донација у виду бесповратне новчане помоћи), који се дају као подршка изабраним општинама и градовима да разраде пројектне идеје ради отклањања препрека које стоје на путу остваривања права мањина у својим локалним заједницама. На Конференцији је уприличена званична церемнонија потписивања обавезујуће изјаве о имплементацији малих грантова. Изјаву о имплементацији гранта су потписали и представници четири општине из Црне Горе, и то:
- Општина Бијело Поље за пројекат: „Бошњаци – уставно правни положај мањина и развијање прилагодљивог модела у земљама југоисточне Европе“, чији је циљ очување идентитета, кроз промоцију и афирмацију традиције, културе и обичаја Бошњака, као и афирмацију заједничких вриједности и традиција које дијеле са локалним већинским становништвом, као и активно учешће службеника органа локалне управе у пројекту.

- Општина Плав за пројекат: „Отварање канцеларије за превођење“, који има за циљ побољшање рада општинских служби, отварањем канцеларије за превођење главних општинских докумената на језике националних мањина.

- Општина Котор за пројекат: „Очување језика хрватске националне мањине – часопис „Хрватски гласник“, чији је циљ очување хрватског језика и сјећања на знамените хрватске личности у Црној Гори.

- Општина Тиват за пројекат: „РЕ асистент у настави“,чији је циљ унапређење услова за едукацију ромске и египатске дјеце, уз ангажовање РЕ асистената у настави и побољшање приступа образовању РЕ дјеце у општини Тиват.

У раду Прве Регионалне конференције „Заштита мањина у југоисточној Европи“, поред представника поменутих црногорских општина, у својству члана Управног одбора пројекта из Црне Горе учествовали су и Леон Гјокај, В.Д. Генерални директор у Министарству за људска и мањинска права и Рефик Бојаџић генерални секретар Заједнице општина Црне Горе.

Министарство за људска и мањинска права