Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министар за људска и мањинска права данас посјетио новоизабрани састав Хрватског савјета у Црној Гори

Министар за људска и мањинска права данас посјетио новоизабрани састав Хрватског савјета у Црној Гори
Датум објаве: 20.09.2013 18:57 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Данас је министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић посјетио новоизабрани састав Хрватског савјета у Црној Гори.

У разговору са господином Звонимиром Дековићем, предсједником Хрватског савјета, министар Нумановић је још једном истакао на веома значајну улогу савјета у институционалном унапређењу и заштити права мањинских народа и других мањинских националних заједница, као и неопходној ближој сарадњи савјета и ресорног Министарства. Очекивања министра су да Хрватски савјет, као и други конституисани савјети, у наредном периоду треба да посебно обрате пажњу на коришћењу капацитета која им је дао Закон о мањинским правима и слободама.

Сходно законским рјешењима и Правилима за изборе чланова савјета, до сада су конституисани Ромски, Муслимански и Хрватски савјет, док је у  процедури избор чланова Бошњачког и Албанског савјета. Када је у питању актуелна ситуација у вези са Српским савјетом, министар Нумановић је нагласио да ни Министарство, ни Влада, нити било који други државни орган  успоставља или укида савјете, већ Министарство, кроз заједно донешене акте са савјетима, прати процедуру поштовања тих аката. Такав је случај и са Српским савјетом, којег Министарство није успоставило, па ни укинуло, већ само захтјева досљедно спровођење процедуре у складу са Законом и Правилима, а након спроведене легалне процедуре, Министарство ће извршити упис Српског савјета у Евиденцију савјета.

Захваљујући министру на посјети, господин Дековић је предочио основне планиране активности Хрватског савјета, акцентујући на потребу другачијег начина расподјеле средстава Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, у смислу веће подршке савјетима, а све на плану испуњавања њихове улоге у друштвеном амбијенту. 

 

PR služba