Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar za ljudska i manjinska prava danas posjetio novoizabrani sastav Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori

Ministar za ljudska i manjinska prava danas posjetio novoizabrani sastav Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori
Datum objave: 20.09.2013 18:57 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Danas je ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović posjetio novoizabrani sastav Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori.

U razgovoru sa gospodinom Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatskog savjeta, ministar Numanović je još jednom istakao na veoma značajnu ulogu savjeta u institucionalnom unapređenju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kao i neophodnoj bližoj saradnji savjeta i resornog Ministarstva. Očekivanja ministra su da Hrvatski savjet, kao i drugi konstituisani savjeti, u narednom periodu treba da posebno obrate pažnju na korišćenju kapaciteta koja im je dao Zakon o manjinskim pravima i slobodama.

Shodno zakonskim rješenjima i Pravilima za izbore članova savjeta, do sada su konstituisani Romski, Muslimanski i Hrvatski savjet, dok je u  proceduri izbor članova Bošnjačkog i Albanskog savjeta. Kada je u pitanju aktuelna situacija u vezi sa Srpskim savjetom, ministar Numanović je naglasio da ni Ministarstvo, ni Vlada, niti bilo koji drugi državni organ  uspostavlja ili ukida savjete, već Ministarstvo, kroz zajedno donešene akte sa savjetima, prati proceduru poštovanja tih akata. Takav je slučaj i sa Srpskim savjetom, kojeg Ministarstvo nije uspostavilo, pa ni ukinulo, već samo zahtjeva dosljedno sprovođenje procedure u skladu sa Zakonom i Pravilima, a nakon sprovedene legalne procedure, Ministarstvo će izvršiti upis Srpskog savjeta u Evidenciju savjeta.

Zahvaljujući ministru na posjeti, gospodin Deković je predočio osnovne planirane aktivnosti Hrvatskog savjeta, akcentujući na potrebu drugačijeg načina raspodjele sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, u smislu veće podrške savjetima, a sve na planu ispunjavanja njihove uloge u društvenom ambijentu. 

 

PR služba