Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење за јавност

Датум објаве: 05.06.2013 18:30 | Аутор: ММП

Испис Штампај страницу


И поред чињенице да смо се у неколико наврата обраћали јавности везано за процес избора чланова мањинских савјета, а поводом оптужби Добрила Дедеића на рачун министра за људска и мањинска права др Суада Нумановића и помоћника министра Сабахудина Делића да раде против интереса Срба, Министарство за људска и мањинска права се оглашава следећим саопштењем:

Сходно члану 33 Закона о мањинским правима и слободама, Министарство за људска и мањинска права је, у сарадњи са представницима савјета, израдило Правила за избор чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице која су објављена у Службеном листу Црне Горе број 12/13 од 01. марта 2013. године. Доношењем овог документа створене су правне претпоставке за процес избора нових састава мањинских савјета.

Министарство је, путем средстава јавног информисања, упутило позив грађанима за учешће на електорским скупштинама за избор чланова савјета. У складу са Правилима, позив је садржавао услове и попис потребне документације, начин на који се документација може предати, као и рок за пријављивање за све мањинске савјете.

Када је у питању избор чланова Српског савјета, право да буде електор имао је сваки пунољетни грађанин, а не политичке партије или групе грађана, који се изјашњава као припадник српског народа и његову кандидатуру својим потписом подржава 100 припадника српског народа, са бирачким правом. Лице које се пријављује да буде електор уз потписе било је потребно да достави:

-          изјаву о припадности односном мањинском народу или другој мањинској националној заједници

-          доказ о црногорском држављанству (фотокопија личне карте или пасоша).

Такође, прописана документација се достављала на адресу Изборне комисије за избор чланова Српског савјета у Црној Гори, путем поште или лично.

Напомињемо да Министарство за људска и мањинска права своје ставове саопштава јавно, преко својих служби, а не преко посредника. Своје послове обавља у складу са законом и правилима, а уколико постоји сумња у регуларност процеса, позивамо све заинтересоване, па и господина Дедеића да се непосредно увјери у наш рад.

Сматрамо важним објављивање овог саопштења у цјелости, због бољег разумијевања и јасноће поступка избора мањинских савјета.