Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Позив за упис ромске и египћанске дјеце у И разред основне школе

Датум објаве: 11.04.2013 14:45 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права, у оквиру својих надлежности, између осталог ради и на унапређењу положаја Рома и Египћана и њиховом интеграцијом у све токове друштвеног живота. Један од важних сегмената интеграције је и обухват дјеце у формалним видовима образовања.

У непосредној комуникацији са центрима за социјални рад и другим органима државне управе прикупљени су подаци о дјеци припадницима ромске и египћанске популације која би требала школске 2013/2014 године бити уписана у И разред основне школе.

С обзиром да је у току овог мјесеца упис дјеце у И разред основне школе, позива родитеље дјеце ромске и египћанске популације да, у предвиђеном року, упишу дјецу у школу и тиме испуне законске обавезе сходно члану 36 Закона о основном образовању и васпитању.

Напомињемо да ће школе пратити испуњење законске обавезе у дијелу уписа, односно испуњавања основно-школске обавезе за сву дјецу, а према родитељима који не испуне ове законске обавезе, надлежне инспекције ће предузети све неопходне мјере док ће центри за социјални рад ажурирати евиденције о корисницима МОП-а. 

Министарство за људска и мањинска права ће обезбједити средства за набавку уџбеника за ову дјецу, а сходно дефинисаним обавезама из Стратегије за побољшање положаја Рома и Египћана у Црној Гори 2012-2016, надлежни органи државне управе ће предузимати мјере на идентификацији и праћењу похађања наставе за сву ромску дјецу, с посебним акцентом на дјевојчице.

ПР служба