Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

12.11.2014.

Najava završne edukativne radionice za zaštitu od diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, kontinuirano sprovodi aktivnosti na planu edukacije i promocije antidiskriminatornog ponašanja i prakse. Nakon realizacije Plana edukacije i Plana promocije u 2011., 2012. i 2013. godine, završava se i realizacija Plana za 2014.

09.11.2014.

Najava - Memorandum sa opštinom Budva

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u cilju saradnje sa lokalnim vlastima na unapređenju položaja i zaštite prava LGBT zajednice, potpisaće sjutra, 10. novembra 2014. godine, sa opštinom Budva, Memorandum o razumijevanju i mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama.

06.11.2014.

Potpisivanje Rimske Deklaracije

Potpisivanje Rimske Deklaracije

U organizaciji Italijanskog Predsjedništva Savjetom EU i Evropske komisije, a u cilju isticanja važnosti politika jednakosti, u Rimu je danas započeo Samit o jednakosti.Tema konferencije na visokom nivou je oblikovanje budućnosti politika jednakosti u EU.

02.11.2014.

U Podgorici održan Montenegro Prajd 2014.

U Podgorici održan  Montenegro Prajd 2014.

U Podgorici je danas održan Montenegro Prajd 2014. u organizaciji nevladine organizacije Kvir Montenegro. Povorka je okupila značajan broj pristalica LGBT populacije, kao i građana/ki koji su došli da podrže prava ove zajednice.

29.10.2014.

Reagovanje Ministarstva na pisanje Informera

Tragom pisanja Informera Ministarstvo za ljudska i manjinska prava reaguje sledećim saopštenjem za javnost:

28.10.2014.

Reagovanje Ministarstva na dešavanja u susret Paradi ponosa

U susret organizovanju treće po redu Parade ponosa i pojedinih nastupa koji se mogu čuti u medijima u vezi sa ovim događajem, a naročito vrijeđanja i fizičkog napada poput onog koji se juče dogodio u Tivtu, na aktivistu NVO LGBT ,,Forum progres”, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obavještava javnost o sledećem:

21.10.2014.

IV Ciklus edukacije iz oblasti zaštite od diskriminacije

IV Ciklus edukacije iz oblasti zaštite od diskriminacije

Danas je, u hotelu “Maestral” u Pržnu, završen četvrti po redu dvodnevni seminar/radionica IV ciklusa edukacije iz oblasti zaštite od diskriminacije i implementacije Zakona o zabrani diskriminacije. Četvrtu godinu za redom, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ogranizuje uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Ove godine učesnici su sudije za prekršaje. Tema ovog seminara je “Zaštita od diskriminacije LGBT osoba-antidiskriminacioni zakonodavni okvir sa mehanizmima zaštite”.

16.10.2014.

Predstavljen Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na 112. Zasijedanju Komiteta Ujedinjenih nacija za prava čovjeka, Ženeva

Predstavljen Inicijalni izvještaj Crne Gore o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima na 112. Zasijedanju Komiteta Ujedinjenih nacija za prava čovjeka, Ženeva

Delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa Slavicom Rabrenović, Generalnim direktorkom Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija,predstavila je tokom protekla dva dana Inicijalni Izvještaj Crne Gore o implementaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, pred Komitetom za ljudska prava u Ženevi.

09.10.2014.

Saopštenje za javnost

U susret organizovanju Povorke ponosa u Podgorici i pojedinih nastupa koji se mogu čuti u medijima u vezi sa ovim događajem, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obavještava javnost da osuđuje svaki govor mržnje u odnosu na LGBT populaciju i druge ranjive društvene grupe, a naročito njegovo širenje putem medija, objavljivanjem tekstova u kojima su prisutni elementi netrpeljivosti, mržnje i netolerancije. Takođe, osuđujemo i sve pokušaje da se plasiraju stavovi koji podstiču netrpeljivost i mržnju prema drugima zbog njihove različitosti.

25.09.2014.

Završna javna tribina povodom Nacrta Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Završna javna tribina povodom Nacrta Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Ministar dr Numanović danas je sa šefom Delegacije UN u Crnoj Gori Mitjom Drobničom i šefom predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžaminom Perksom otvorio završnu Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom u Podgorici.