Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Међународни дан бијелог штапа

Међународни дан бијелог штапа
Датум објаве: 14.10.2017 17:14 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Поводом 15. октобра, Међународног дана бијелог штапа, Министарство за људска и мањинска права свим особама оштећеног вида као и њиховим савезима и организацијама, честита овај дан у нади са ће се у наредном периоду сусретати са све мање потешкоћа у свом окружењу у односу на свој инвалидитет.

Такође, користимо ову прилику да још једном подсјетимо на обавезу из Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом који прописује да су све јавне институције у обавези да обезбиједе несметано кретање и боравак у својим просторијама лицима са оштећеним видом, на начин што ће обиљежити своје просторије натписима на Брајевом писму и тактилним тракама за несметано кретање ових лица.

Упркос оствареним резултатима на унапријеђењу законодавног оквира који третира област заштите права особа са инвалидитетом, те уложеним напорима на досадашњој имплементацији истог, присутан је изазов у јачању свијести друштва да се припадницима/ама ове маргинализоване групе пруже прилике да се покажу као равноправни чланови друштва. 

У томе ће значајну улогу имати и спровођење Стратегије за заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом и промоцију једнакости 2017-2021. коју је влада усвојила у децембру прошле године.

Министарство за људска и мањинска права