Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Подршка локалним заједницама у изради планова за заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом

Подршка локалним заједницама у изради планова за заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом
Датум објаве: 07.10.2017 12:15 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


О чињеници колико је једнакост свих грађана/ки важна у сваком друштву које има јасне смјернице у области поштовања људских права и слобода, разговарано је током претходна два дана на радионици коју су Министарство за људска и мањинска права и Програмска канцеларија Савјета Европе организовали,у Бару, са фокусом на заштиту особа са инвалидитетом.

Радионица је окупила представнике/це свих црногорских општина и невладиних организација из локалних средина са намјером да стекну нова, али и унаприједе постојећа знања у области израде локалних акционих планова за заштиту од дискриминације особа са инвалидитетом, у свим локалним заједницама у Црној Гори.

Основна идеја радионице била је да се заштита од дискриминације особа са инвалидитетом ојача на локалном нивоу кроз подршку у изради модела локалних акционих планова. Поред тога, теме које су обрађиване односиле су се и на дефинисање локалних проблема, основних циљева и структура локалних акционих планова, те анализу актера који учествују и изради и спровођењу истих. Група је имала прилику да дискутује о основним политикама према особама са инвалидитетом, добије преглед предложених структура акционих планова и очекиваних резултата, затим начина евалуације и облика одговорности.

Професор Жиљак, универзитетски професор из Загреба и члан неколико националних и међународних асоцијација, савјета и организација у чијем су фокусу особе са инвалидитетом, презентовао је, у завршном дијелу радионице, учесницима/ама и важност промјене политика према особама са инвалидитетом и улогу локалних власти у имплементацији нове Стратегије за заштиту лица саинвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021.

Израда и имплементација локалних акционих планова обавеза је предвиђена Законом о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, те поменуте Стратегије. Очекивања су да ће стечена знања резултирати ефикасним плановима и омогућити већи степен равноправности особа са инвалидитетом и постизање једнакости са њиховим суграђанима/кама.

Министарство за људска и мањинска права