Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Колашин домаћин радионице “Израда локалних инклузивних ЛГБТИ акционих планова”

Колашин домаћин радионице “Израда локалних инклузивних ЛГБТИ акционих планова”
Датум објаве: 20.07.2017 15:16 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У Колашину је одржана дводневна радионица “Израда локалних инклузивних ЛГБТИ акционих планова”, која је имала за циљ упознавање учесника/ца са прегледом постојећих локалних ЛГБТИ акционих планова у Европи, развијањем вјештина у изради локалних акционих планова у Црној Гори, те идентификовањем и дефинисањем кључних праваца дјеловања у оквиру истих.

Радионица је организовало Министарства за људска и мањинска права уз подршку СОГИ јединице Савјета Европе, НВО Црногорске ЛГБТИQ асоцијације „Qуеер Монтенегро“ и НВО Јувентас, док су полазници/е радионице били представници/е десет црногорских општина које су, у претходном периоду потписале Меморандуме о разумијевању о мјерама у борби против дискриминације по основу сексуалне оријентације и родног идентитета и промоцији толеранције према ЛГБТ особама.

Г-ђа Јуул ван Хооф, координаторка Мреже градова са Дугине мапе, презентовала је искуства европских градова, из различитих европских држава, у изради локалних ЛГБТИ акционих планова, мониторинга њихове имплементације, те имплеметације ЛГБТИ политика у локалним заједницама.

На одржаном панелу у оквиру радионице, „Представљање контекста људских права ЛГБТИ особа у Црној Гори и потребе за локалним акционим плановима“, презентоване су активности на унапређењу друштвеног положаја ЛГБТИ особа у Црној Гори и снажењу њихове социјалне инклузије и заштите од дискриминације.

Другог радног дана акценат је стављен на развијање вјештина запослених у општинама у изради локалних ЛГБТИ акционих планова и дефинисању конкретних мјера које би се могле предузети у свакој општини понаособ, полазећи од индивдуалних специфичности сваке од њих. Нацрти су развијани уз активну подршку експерткиње Савјета Европе, НВО-а и Министарства за људска и мањинска права у методолошком и супстанцијалном дијелу.

Радионица је резултат континуиране и плодотворне сарадње Министарства за људска и мањинска права, СОГИ јединице Савјета Европе и НВО сектора на унапређењу укупног друштвеног амбијента поштовања људских права и слобода ЛГБТИ особа у Црној Гори, те наставак активности на досљедној имплементацији политике Владе Црне Горе у предметној области.

Министарство за људска и мањинска права